A tulajdonjog tisztázásában is segít

Hargita megye 39 településén kezdődtek meg idén az új telekkönyvezést megelőző földmérések, amelynek köszönhetően a kül- és belterületek egyaránt végérvényesen a jogos tulajdonosuk nevére kerülnek majd. Sok földtulajdonos esetében ugyanis még mindig nem tisztázott, hogy mekkora területet használ, illetve mennyire jogosult, továbbá szép számban vannak olyanok is, akik még nem kapták vissza államosított területeiket.

Csíkszenttamáson a napokban több határrészt is felmérnek. Ajánlott és hasznos a személyes jelenlét Fotó: Márk Boglárka

A telekkönyvek felújításával két Hargita megyei település végzett eddig: Csíkszentkirályon és Gyer­gyó­remetén három évvel ezelőtt a CESAR elnevezésű – kevésbé sikeres – kormányprogram keretében valósították meg – tájékoztatott Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője. A két településen azóta sikeresen befejezték a mérést, Gyergyóremetén már minden területet telekkönyveztek, Csíkszentkirályon pedig még tart a munka véglegesítése.

Új telekkönyvek készülnek
– Országos szinten még az idén elkezdődtek a földmérések, Hargita megyében 39 község jelentkezett az első körben. Ezek közös protokollumot írtak alá a Hargita Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatallal, amely alapján egyenként szerződést kötöttek az általuk kiválasztott földmérő céggel. A telekkönyvezés végén az állam a kataszteri hivatalokon keresztül fizeti vissza az önkormányzatok költségeit, amelyeknek előre megszabott keretösszegbe kell beleférniük – ismertette a részleteket a prefektusi hivatal szóvivője.
Hozzátette, hogy az önkormányzatok olyan parcellákra kérhetnek földmérést, amelyeken csak külterületek vagy csak belterületek találhatók, ugyanakkor kizáró ok, ha a kérdéses parcella egyes földterületeinek tulajdonviszonyai miatt peres ügyek vannak folyamatban.
A most zajló fölmérésekben Korond és Parajd község haladt a legjobban, előbbi felmért már egy nagyobb körzetet (szektort) 498 parcellával, míg Parajd két körzetben végzett 439 parcellával. Ezekre a területekre vonatkozóan már megnyitották az új telekkönyveket.
Adrian Pănescu néhány község idénre betervezett mérési terveit is közölte lapunkkal. Például Etéden 252 telket mérnek fel 237 hektár területen, Kányádon 2130 földdarabot 879 hektáron. Alcsíkon, Tusnádfürdőn 1489 belterületet mérnek fel 177 hektáron, míg Csík­kozmáson 1611 egységet 996 hektáron. Felcsíkon, Csíkcsicsóban 1730 telket 604 hektáron mérnek, Csíkszenttamáson 647 földterületet 473 hektáron. Gyergyóditróban is zajlik a földmérés, 1935 telket 2001 hektáron vesznek nyilvántartásba, míg Tölgyesen 300 földdarabot 1601 hektáron.

Nincsenek veszekedések
Csíkszenttamáson ezen a héten már a második rendben mérik fel a területeket, az első méréseket szeptember utolsó napjaiban végezték el.
A rendszerint délelőtt zajló földmérésen való részvétel ajánlott az érintetteknek, különben ritkán visszatérő alkalmat szalasztanak el. A földmérések eredményét december 1. és 20. között ellenőrizhetik a földtulajdonosok a polgármesteri hivatalban. Itt összevetik a mérések eredményét a régi telekkönyvben szerepelő számokkal, így derül ki, hogyha valaki jogtalanul használta más földjét vagy annak egy részét – tudtuk meg tegnap délelőtt a csíkszenttamási földmérést végző személyektől.
Kedves Róbert polgármester elmondta, hogy addig végzik a földméréseket, amíg az idő engedi. Terveik szerint télen az irodai munkára összpontosítanak: minden földet összeírnak, és új parcellázási tervet készítenek.
– Nagyon reméljük, hogy az emberek ezután is megértők lesznek. Valamennyi mérést már tavaly is végeztünk, és eddig minden rendben ment. Igazából mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen gördülékenyen zajlott a földmérés, mindenki nyitott, segítőkész volt. Ez a munka azért is nagyon fontos, mert megtörténhet, hogy a területalapú támogatásokat ezentúl tulajdonjoghoz kötik, ezért mindenkinek érdeke, hogy tisztázzuk azokat – fejtette ki a polgármester.
A földmérések egyébként azokat is pozitívan érintik, akik annak idején nem igényelték vissza az államosított területeiket, viszont mint jogos tulajdonosok használták azokat. Vannak, akik már 20 éve várják, hogy visszakapják a területüket, ugyanakkor olyanokra is van példa, akik más területét használják jogtalanul.

Márk Boglárka