A „szomszédban” versenyeznek

65

Ma és holnap tartják a hazai ralibajnokság idei negyedik futamát, a Moldva Rali először lesz nemzetközi viadal. A versenyzők ma Kománfalva és Mojnyest, holnap Bákó környékén versenyeznek. A csíkiak géposztályukban újra dobogón végeznének, de összetettben is a pontszerzés a céljuk.

Arad után összetettben is pontot szereznének a csíkiak Fotó: Balázs Attila

Kéthetes szünet után újabb murvás versennyel folytatódik az idei román ralibajnokság, ezúttal viszont a „szomszédban” áll rajthoz a hazai mezőny. A Moldva Rali idéntől kilépett a szokásos kerékvágásból és nemzetközivé vált, az Európa-kupa mellett a Balkán-kupába is számít a hazai bajnokság mellett a futam, noha a külföldi pilóták nem mutattak túl nagy érdeklődést a viadal iránt.
Eredetileg a magyar Lovász Pál – aki az elmúlt években rendszeresen elindult a Hargita Ralin – ugyan elküldte nevezését a Moldva Ralira, ám a hét elején kiderült, nem indul el a viadalon. Ahogyan Botka Dávid sem, „Dudu” a múlt héten versenygépet cserélt, az idei évben csak az Európa-bajnokságon induló magyar Citroën DS3 R5-ös autója folyton lerobbant, ezért elcserélte egy Skoda Fabia R5-tel, amelyet kedden kapott meg, ám aszfaltversenyre felkészített futómű van az autón, ezt pedig időben nem tudták volna a murvás futóműre átcserélni. Botka viszont azt nyilatkozta, az idei Hargita Ralin elindul új versenygépével. A Moldva Ralin tehát egyetlen külföldi páros indul majd, a bolgár Georgi Geradzsiev egy Ford Fiesta R2-vel szeretne pontokat szerezni a viadalon.
A hazai pilóták közül is többen kihagyják a Bákó megyei versenyt, Sorin Itu, Rareș Tomița és Ábrahám Thomas sem nevezett, előbbinek csak aszfaltversenyre alkalmas futómű van a Hyundai i20 R5-ös versenygépén, Tomița az aradi viadalra Magyarországról bérelte a Ford Fiesta R5-öst, de a Moldva Ralira már nem tartott igényt az autóra, míg Ábrahámnak az aradi viadal után nem sikerült versenyképessé tennie a kombi Mitsubishit.
A csíkiak viszont készen állnak az újabb kihívásra. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta páros ezúttal is kategóriájukban és géposztályukban dobogón szeretnének zárni, ám céljuk, hogy összetettben is pontozzanak, tehát az első tízben akarnak végez­ni. Aradon a hetedikek lettek összetettben, Moldvában pedig a lehetőség szerint még előrébb akarnak végezni.
A nevezési listán összesen 43 páros szerepel, közülük 19-en a két nemzetközi pontvadászat mellett a hazai bajnokságban is pontoznak, ugyanennyien csak a román kiírásban érdekeltek, hárman a Historic-, ketten pedig a rali ob-2-ben indulnak.

Közeli helyeken
A pilóták ma Kománfalva és Mojnyest, holnap Bákó környékén versenyeznek, tehát a hazai ralibajnokság negyedik futama alig 90 kilométerre zajlik a hargitai megyeközponttól, ráadásul a mai szelektívek közül három is nagyon könnyedén megközelíthető a nézők számára.
Ma a Runcu (5,3 km), Bolătău (14,85 km), Mojnyest (6,1 km), Vermești (8 km) hurkot kétszer teljesíti a mezőny, a viadal rajtja 11 órakor lesz, este fél héttől pedig a bákói kartpályán tartják a nap utolsó szelektívjét, a szuperszpeciált. Délután 3 órától a vermești-i szelektívről élőben közvetít a TVR 3. Holnap a Hemeiuș (8,35 km) szakaszt kétszer, a Trebeș (7,2 km) és Buhus (6,1 km) szelektíveket pedig háromszor teljesíti a mezőny, az utolsó gyorsaságiról a TVR 3 közvetít élőben 15.45-től.
– Ahogyan a szervező két részre osztotta a ralit – Mojnyest és Bákó környékére –, úgy a szelektívek minősége szerint is kétféle minőségű utakról beszélhetünk. És ma lesz nehezebb a dolgunk – mondta lapunknak a pályabejárásokat követően Cseh Vajk Imre. A csíkszeredai navigátor szerint a Mojnyest környéki szelektívek nagyon kövesek, nagyon igénybe veszik az autót és pilótát egyaránt. – Erősen durvák az utak, emiatt biztosan nem lesznek olyan nagyok ezeken a szakaszokon a sebességek, ráadásul az autó futóműve mellett a pilóta és navigátor egyaránt nagy erőfeszítésnek lesz kitéve. Előbbi biztosan kap a kövekből rendesen, míg az autóban ülőktől nagy összpontosítás várható, hiszen mérlegelni kell, mit kerüljön és min gázoljon át a versenyző – tette hozzá Cseh.
Teslovan Adrian a Bákó melletti szakaszokról csak jót tudott mondani.
– Amellett, hogy remek az utak minősége, nagyon gyorsak ezek a szelektívek. A Mojnyest mellettiek inkább technikásak, itt viszont óriási sebességeket lehet elérni. A szervezők remek munkát végeztek, de én megfordítottam volna a napokra leosztott szakaszokat, első napra a könnyebb, másodikra pedig a nehezebb szelektíveket tettem volna – mondta lapunknak a csíki pilóta.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.