A szemétteleptől a műjégpályáig

61

A szeméttelep bezárására, a mobil műjégpálya és a trágyalerakó telep létrehozására, a Székelytámadt vár rehabilitációjára, a tömbházak szigetelésére benyújtandó pályázatok, a bölcsőde és a kifogásolható állapotban lévő játszóterek, a közszállítás is terítéken volt a székelyudvarhelyi önkormányzat tegnapi rendes havi tanácsülésén.

Megszavazták a adóhátralékosok listájának nyilvánosságra hozását. Szigor Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza
Megszavazták a adóhátralékosok listájának nyilvánosságra hozását. Szigor Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

A szünetekkel megszakított, négy órán át zajló tanácskozáson huszonkét napirendi pontot tárgyaltak a frakciók. Az ülésen az előző városvezetés által hozott, utólag megkérdőjelezhető határozatok kapcsán Bunta Levente volt polgármester neve elég sűrűn elhangzott. Az exvárosvezetőt elsőként Gálfi Árpád polgármester emlegette, mondván, hogy ellentétben elődje „dölyfös és lekezelő” viszonyulásával, ő szívesen fogadja az ellenzék konstruktív javaslatait. Nagy hibaszázalékkal dolgozott az új tanács – utalt Ványolós István RMDSZ-es képviselő a prefektúra által módosításra visszaküldött, az ülés napirendjén lévő tanácsi határozatokra.
Benedek Árpád Csaba volt al­pol­gármester napirend előtti felszó­lalásában a Székelytámadt vár rehabilitációjára és a tömbházak szigetelésére benyújtandó pályázatokra kérdezett rá. Az ülés végén kapott választ: Orbán Árpád alpolgármester megnyugtatta, mindkét ügy folyamatban van, a pályázati dokumentációkat a törvényes előírásokat betartva, körültekintően előkészítették, a város nem marad le egyik pályázatról sem.
A tanácsosok megszavazták az adóhátralékosok szégyenlistáját – a lajstromon azoknak a magán- és jogi személyeknek a nevét hozzák nyilvánosságra, akik a 20 ezer vagy ennél kisebb összegű tartozásukat a megszabott határidőig nem rendezik.
Pro és kontra, hosszas vita alakult ki a szeméttelep-ügy kapcsán. A szeméttelep bezárását 2007-ben vállalta a jelenlegi RDE jogelődje, az AVE Hargita hulladékgazdálkodási vállalat, a lakosságtól erre a célra pénzt is gyűjtött, 2008 decemberéig több mint 2 millió lejt. 2014-ben, tisztázatlan okokból, a szerződést Bunta Levente polgármester átvette, és kizárva az AVE Hargitát egy botoşani-i céget bízott meg a telep bezárásával. A cég a feladatot elvégezte, de addig nem adja át a munkát hivatalosan, amíg a fennmaradt 351 ezer lejes összeget nem kapja meg. A városatyák megegyeztek: a város felelőssége lett a bezárás, a törvény szerint a kifizetés az RDE-t, az AVE jogutódját terheli, de az önkormányzat azért, hogy a járulékos kamatokat és a telepbezárás körüli huzavona miatti csúszásért az évi több tízezer eurós büntetést elkerülje, kifizeti a pénzt, utólag pedig peres úton behajtja az RDE-től. Az RMDSZ-esek nem szavazták meg ezt a megoldást, de a többségben levő koalíciósok igen.
Legyen vagy sem december 5-ig fedett műjégpálya Szék­ely­ud­varhelyen? A jelenleg meglévő, költséges és nem megfelelő műjégpálya felújítása is vita tárgya volt, a tulipánosok úgy vélekedtek, a beruházás költséges, nincs részletes tanulmány, a 300 ezer eurós költség tetemes, a terv nem átgondolt, halasztást kértek. A szünetet követő szavazásnál eldőlt a mobil műjégpálya sorsa: a koalíció megszavazta, a szövetségi tanácsosok tartózkodtak a voksolásnál.
Az ülésen határozatban erősítették meg a Rákóczi Szövetség Egyesület által a városnak adományozott 450 ezer lej elfogadását, jóváhagyták a lebomló háztartási hulladék és istállótrágya raktározására létrehozandó teleppel kapcsolatos határozattervezetet és azt is, hogy a szolgáltató cég licit útján nyerje el a helyi közszállítás működtetésének jogát.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.