A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a cél Gyergyószentmiklóson – Energetikai stratégia

A vállalás szerint 2030-ig negyven százalékkal csökkentjük a város szén-dioxid-kibocsátását – jegyezte meg az elkészített energetikai, azaz szén-dioxidkibocsátás-csökkentési stratégia kapcsán Molnár Judith, Gyergyószentmiklós városmenedzsere. Mint kifejtette, országos szinten nem sok település rendelkezik ezzel a stratégiával, így ebből a szempontból jó helyen áll a város, azonban nagyon fontos, hogy sikerüljön gyakorlatba ültetni. Mint rámutatott, az elkövetkező időszakban kampányokat is szerveznek ebből a célból.

Városháza. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében bízik az önkormányzat Fotó: Kertész László

A szén-dioxid-kibocsátás csök­kentésének céljából készítették el Gyergyó­szent­mik­lós energetikai stratégiáját, amelyben a probléma tudatosítása szerepel elsőrendű feladatként, azonban konkrét felméréseket is tartalmaz: többek között magába foglalja, hogy a város közintézményei, a tömegközlekedés, a közvilágítás, valamint a fűtés szempontjából mekkora szén-dioxid-kibocsátási értékekkel számolhatunk.
Molnár Judith városmenedzser kifejtette, a tavaly készített stra­tégia az elkövetkezőkben kiírt pályázatoknál is segítséget nyújt. Mint részletezte, az újra kiírt tömb­ház­szigetelésre vonatkozó pályázat is az energiafelhasználás csökkentésére irányul, így ebben az esetben is támaszkodhatnak a stratégiára, sőt, jó pontnak számít, hogy rendelkezik vele a város.
A városmenedzser rámutatott, némiképp hátránynak számít, hogy a távhőrendszerrel kapcsolatban hiányosak az adatok, azonban hozzátette: most, hogy a hőszolgáltató az önkormányzat alintézménye, reményei szerint lesz egy felmérés, amely által korrigálni tudják a hiányosságokat. A fűtés témájánál maradva megjegyezte, a fáskazánok rossz állapota miatt idén csak gázzal fűtenek majd Gyergyó­szent­miklóson, ez azonban nem jelenti azt, hogy esetleg csökkenne a fűtés hatékonysága. Az energiatakarékossági stratégia a közvilágítást is magába foglalja, ezzel kapcsolatban Molnár Judith azt mondta, tervben van a korszerűsítése, azonban először a villanyoszlopok tulajdonjogát kell rendezni, mivel ott is gondok vannak.
Kérdésünkre elmondta, a stratégia gyakorlatba ültetésének sikeréhez bárki hozzájárulhat, hisz a saját portáján mindenki takarékoskodni tud az energiával, legyen az villany vagy éppen víz. Az elkövetkezőkben népszerűsítő környezetvédelmi kampányok is lesznek, amelyek a városmenedzser elmondása szerint elsősorban a gyermekeket célozzák majd meg.

Kertész László