A román vásárló esete a székelyudvarhelyi miccssütőnél

17

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz fordult az udvarhelyszéki RMDSZ a Kaufland áruháznál történt eset miatt. Csütörtökön késő délután került fel az internetre a videó, amely egy román személy sikertelen vásárlási próbálkozását mutatja be az említett áruház grillezőjénél. Óriási médiavisszhangot, lavinaszerű hozzászólás-áradatot indított el a kisfilm, azóta már a fogyasztóvédelem megbírságolta az áruházat, és kivizsgálást indít az Országos Diszkriminációellenes Tanács.


A Milițianul nevet használó vlogger filmjéről hamar kiderült, hogy vágott képsorokból áll, majd az is, hogy az áruház biztonsági kameráinak felvételei egészen más képet mutatnak az esetről. A pénteken közzétett részletes közlemény szerint a férfi nyitás előtt érkezett a székelyudvarhelyi Kauflandnál működő miccsezőhöz, és több ízben is próbálkozott a vásárlással, de elmagyarázták neki, hogy még nem kezdődött meg a program, és emiatt nem tudják őt kiszolgálni. Az alkalmazott a nyitás előtti teendőket végezte. A felvétel 9.47-kor indult, és az már a harmadik beszélgetése volt a vloggernek a románul alig beszélő kiszolgálóval, és ebben azt hangoztatja, hogy azért nem adnak neki miccset, mert románul kéri. Az Idegen a saját országomban címmel feltöltött videóban azt állítja még a vlogger, hogy megfenyegették, bár rossz a hangminőség, mégsem hangzanak el azok a szavak, amiket ő kimond. Az viszont a felvételen szereplők szájából igen, hogy aki Székelyföldre jön, tanuljon meg magyarul.
A Kaufland egyértelműen félrevezetőnek tartja a videót, ugyanakkor elhatárolódik a kiszolgáló viselkedésétől, és ígéretet tesz, hogy mindent megtesznek a hasonló problémák elkerüléséért. A videóban szereplő alkalmazott sorsáról nem tesznek említést.
A kisfilm nyomán pénteken felkeresték az áruházat a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei is, és 10 000 lejes pénzbírsággal sújtották a kereskedelmi egységet. Ez sem volt egy egyértelmű történet: a brassói székhelyű regionális hatóság vezetőjének, Sorin Susanunak médianyilatkozatai nyomán az terjedt el, hogy a fogyasztóvédők ugyanúgy jártak, mint a vlogger: román beszédük miatt őket sem szolgálták ki. A fogyasztóvédelem megyei vezetője, Laurențiu Moldovan pedig azt nyilatkozta hírügynökségeknek, hogy a kliensekkel szembeni nem megfelelő viselkedés miatt büntettek, és ezalatt a kiszolgálók elégtelen román nyelvtudását értik. Az áruház közleménye pedig azt írja, hogy Csíkszeredából érkeztek az ellenőrök, akik a Grill-pontnál az étel elkészítésének feltételeit, a tárolási körülményeket vizsgálták meg, majd elbeszélgettek az elárusítókkal a kínálatról, a kiszolgálás módjáról. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben kifejtik, hogy a csütörtökön a világhálóra felkerült videó alapján büntettek, és nem egy újabb hasonló eset miatt.
Provokációnak tekinti az ügyet az Udvarhelyszéki RMDSZ. Bíró Barna Botond ügyvezető elnök ezt írta ki közösségi oldalán: „Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen sajnálatos eset kapcsán az egész székelyföldi magyar közösséget akarják megbélyegezni. Szándékos provokáció, és ennek terjesztése miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz fordultunk.”
Az ügyben vizsgálatot indít az Országos Diszkriminációellenes Tanács is – derült ki a honlajukon pénteken közzétett közleményből.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.