A román–magyar kapcsolatok erősítése a cél

34

A magyarországi önkormányzati választások és az egyházi támogatások kérdése mellett a magyar földön élő románok helyzete volt a kiemelt témája Soltész Miklós, a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnapi csíkszeredai sajtótájékoztatójának.

Soltész Miklós államtitkár és Farkas Balázs konzul, ideiglenes ügyvivő a sajtótájékoztatón Fotó: László F. Csaba

Megsokszorozódtak a magyar kormány által az erdélyi magyar történelmi egyházaknak nyújtott támogatások – jelentette ki tegnap Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a Lá­zár-ház dísztermében zajlott tájékoztatóján Soltész Miklós államtitkár. Mint mondta, nem csupán templomfelújításokra kell gondolni, hanem egyházi iskolák működésének finanszírozására is.
– Az egyházi támogatások segítik a magyar identitástudat megőrzését – mondta, és kitért a legutóbb három erdélyi – két református és egy katolikus – templomnak juttatott támogatások kérdésére is.
A továbbiakban az őshonos nemzeti kisebbségek kérdése is napirendre került, többek között a húsz-harminc ezer fős magyarországi románság helyzete. Mint mondta, az elmúlt években tizenegy nemzetiségi intézményt hoztak létre, köztük óvodákat és iskolákat, s az önkormányzati fenntartású intézmények működését 280 millió forintból segítették központi alapokból. Ezekben az intézményekben mintegy 2000 ro­mán fiatal tanul.
– A románok olyan állampolgárok, akiktől nem félünk, hanem erősödünk – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy zavartalanul működnek az említett intézmények, majd párhuzamot vonva a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyével hangsúlyozta: – csak akkor fog jól működni két nemzet között az együttműködés, ha mindez nem egyoldalú, hanem kölcsönös.
– A kisebbségekkel méltó módon kell bánni – szögezte le a román egyesülés közelgő centenáriumára utalva, hozzáfűzve, hogy Romániának kötelessége megtenni azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország is megtett már a kétoldalú kapcsolatok terén Szlovákia és Szerbia viszonylatában.
Mint mondta, nem az erdélyi magyarság jelenti a veszélyt, hanem a máshonnan beáramló, nem európai tömegek.
A sajtótájékoztató terítékre került a magyarországi önkormányzati választások kérdése is. Az államtitkár hangsúlyozta, „szükség van a határon túli segítségre.” Felhívta a figyelmet a magyar állampolgársággal járó felelősségre is, mondván, hogy a szavazás erősíti a nemzetet. Elhangzott, hogy csak annak kell regisztrálni a választásokra, aki eddig még nem szavazott, és bármilyen bizonytalanság esetén a konzulátushoz lehet fordulni.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.