A póráz hasznos

29

Az ember egyik legrégebbi háziállata a kutya, igaz, jó harmincezer évvel ezelőtt nem azért háziasították elődeink a szürke farkast, hogy azokat a házban tartsák. Falun most is leginkább házőrző szerepet töltenek be a kutyák, városon viszont inkább társként tekintenek rá a gazdik. Van már kutyafodrász, -kozmetikus, -szelídítő, -iskola, hamarosan egyetemet is alapíthatnának, igaz, erre nem az ebek, hanem a gazdik szorulnának rá leginkább.
Anyóka, apóka reggel és este kutyát sétáltat, amivel gond egy szál se, mert felismerték a póráz hasznosságát. Gyerekek is megfuttatják ölebeiket, ők is tudják, miért kell pórázon vezetni kedvencüket. Ám akadnak olyanok is, sajnos egyre többen, akik pórázt nem ismerve sétálnak kutyájukkal, ráadásul minél „vagányabb a csávó”, annál nagyobb a kutya, minél vastagabb a pénztárca, annál harciasabb az állat. Ez utóbbi kategória az, amelynél nemcsak a pórázon való vezetés lenne kötelező, hanem a szájkosár is. A kutyán és (néha) a gazdin egyaránt…
A napokban többször is előfordult, hogy esténként a gazdi harci kutyáját póráz és szájkosár nélkül sétáltatta, olykor az eb több tíz méterre a fickó előtt haladt. A séta egy darabig békés volt, ám az eb minden apróbb termetű emberi lényre ráugatott, de volt olyan is, amikor nekiugrott a gyereknek. Anyuka visított, a gyerek szintén, a kutya fogait vicsorgatta és ugatott, a gazdi meg telefonnal a kezében jó tíz méterről azt kiabálta, ne féljen, mert nem harap! Ezt rajta kívül senki nem hitte el abban a pillanatban, talán még a kutya se. Pár másodperc hangzavar után a gazdi megfogta az eb nyakörvét, elvonszolta a gyerek mellől a nyálát csorgató állatot, majd még ő kiabált anyukára, „mért tojt úgy be, szelíd ez a kutya”, és készült továbbállni. Anyuci ekkor idegesedett fel csak igazán, gyermekét túlüvöltve adta a gazdi tudtára, hogyan kellene sétáltatnia nagy testű kutyáját, ami nézett ki inkább borjúnak, mint ebnek.
Ledöbbentem, mennyire félvállról vette a gazdi az esetet, pedig akár tragédia is történhetett volna, hiszen az alig négyéves gyerkőc a kutya mellett eltörpült. Méretben és hangban egyaránt.

Ajánlott cikkek

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.