A népviselet ünnepére készülnek Atyhában

295

Sóvidék is csatlakozott az idén negyedik kiadását is megélő Ho­moródmente népviseletben mozgalomhoz. Az augusztus 5-i ünnepélyes, vi­se­let­bemutatóval, ökumenikus istentisztelettel, archív fotókból nyíló kiállítással és élő muzsikaszóval kísért mulatsággal teljes találkozó eszmeiségéről, céljáról az ötletgazdák és főszervezők, Mihály János történész, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet (NSKI) munkatársa és lapunk tudósítója, Simó Márton újságíró, az Élő Székelyföld Egyesület elnöke számolt be.

Népviseleti parádé Kápolnásfaluban Fotó: Szabó Károly

Nemcsak nyelvében, viseletében is (tovább) él a nemzet – ennek a felismerésnek a jegyében indították útjára és szervezeték meg Lövéte községben első alkalommal a Homoródmente népviseletben találkozót. A népviseletbe öltözött székelyek apraját és nagyját a következő esztendőben Oklándra, tavaly Kápolnásfaluba, idén, szeptember 16-án, pedig a Homoródszentmárton községhez tartozó Városfalvára verbuválták össze.
Ez nem fesztivál, hanem találkozó, amelynek középpontjában a népviselet áll, célja pedig a hagyományok megőrzése és az értékteremtés – summázta a faluközösségeket, falustársakat is egymáshoz közelebb hozó, a jó szomszédi viszonyt erősítő, ezáltal a kisebb-nagyobb települések lakóit egybekovácsoló találkozók lényegét az ötletgazda, Mihály János, aki a premiert még a Hargita Megyei Forrásközpont munkatársaként, a megyei önkormányzat támogatásával hozta össze. A találkozók helyszíne változó, de a forgatókönyv ugyanaz: az esemény a népviseletbe öltözött résztvevők felvonulásával kezdődik, amit a települések lelkészei, plébánosai celebrálta ökumenikus istentisztelet koronáz meg – a szakrális térben elmondott közös ima teszi igazán emelkedett hangulatúvá a találkozókat. A ládafiából előkerült vagy újonnan varratott népviseletek bemutatóját rövid szakmai előadások és egy, szintén tematikus fotókiállítás követi, amely fényképfelvételek segítségével szemlélteti, hogy miként változott az a házigazda térségben a népi viselet az idők folyamán. A napot jó hangulatú mulatság zárja, ahol helybéli vagy meghívott banda húzza a talpalávalót. Homoródmente minden települése meghívottja az eseménynek, amelynek népszerűségét jelzi, hogy 23-25 település mindig képviselteti magát, presztízsértékét pedig az, hogy a községeket nem kell noszogatni, önként jelentkeznek, vállalják a házigazda szerepét – mondta elégedetten Mihály János.
A múltból merítve, a jelenben építve, megerősítve a közösséget a jövőt szolgálni – ennek a szándéknak a jegyében lépte át ebben az esztendőben Homoródmente határát a népviselet ünnepe és bővült egy másik tájegységgel. A Sóvidék népviseletben találkozó szorgalmazója és egyik főszervezője a korábbi találkozók rendszeres résztvevője, Simó Márton újságíró volt.
Hűséges lokálpatriótaként hazafelé húzta a szíve, és szülőfaluját, a porig égett templomáról elhíresült kis falut, Atyhát „szemelte ki” az első sóvidéki találkozó helyszínéül. Az augusztus 5-i nap rendhagyó lesz, annál az oknál fogva is, hogy a faluban még most épül az istenháza, így a szabad ég alatt tartják a közös imát, az előző találkozókéval megegyező programokat. A dátum kiválasztása sem véletlenszerű: Simó úgy tervezte, hogy az augusztus 6-i atyhai fogadalmi ünnep is hazacsalogatja majd a távolba szakadt falubelieket.
– Minden települést, amely közigazgatásilag, néprajzilag, régészetileg vagy a hagyományai révén kapcsolódik Sóvidékhez, megszólítok Korond községtől Parajdig, Szovátáig, de meghívót kap Sóvárad, Kibéd, Szolokma, Siklód és Küsmöd is – sorolta a meginvitált településeket Simó.
A fotókiállításhoz már szép számban gyűlnek a századfordulótól napjainkig terjedő időszak népviseletét dokumentáló fényképek, mondta. Simó Márton egy újdonsággal, népi viseletet vagy annak alapanyagát, népi berendezési, használati tárgyakat készítő, nem sorozatban értéktelen szuveníreket gyártó, hanem valódi míves emberek kirakodó vásárával is színesíteni kívánja, kiegészítve a szombati találkozót, másnap, megcélozva a fogadalmi ünnepre, az Urunk Színeváltozása napjára ide érkező, ugyancsak szabadtéri szentmisét is meglátogató vendégeket.
Az NSKI és az Élő Székelyföld Egyesület támogatásával megvalósuló atyhai premiernek, ha­sonlóképpen a Homoródmente nép­viseletben eddigi kiadásainak írásos lenyomata is marad: a Ho­moródmente alkalmi kiadvány, amelyben jeles irodalmárok és kevésbé ismert, de a tollat jól forgató, köztiszteletben álló személyek fogalmazzák meg gondolataikat versben, prózában.
A szervezők elmondták: az augusztus 5-én, Atyhában megszervezett Sóvidék népviseletben találkozóra ingyen és két autóbusszal biztosítják az oda-vissza utazást. A részvételi szándékot Simó Mártonnál, a simo.marton@gmail.com e-mail-címen vagy a 0743–815149-es telefonszámon lehet jelezni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. […] Nemcsak nyelvében, viseletében (is) tovább él a nemzet – ennek a felismerésnek a jegyében indították útjára és szervezték meg Lövéte községben első alkalommal a Homoród-mente Népviseletben találkozót négy évvel ezelőtt. A következő esztendőben Oklándon, aztán tavaly Kápolnásfaluban, idén szeptember 16-án a Homoródszentmártonhoz tartozó Városfalvára verbuválják össze a vidék népviseletbe öltözött küldöttségeit. Augusztus 5-én pedig Atyhában tartják a Sóvidék Népviseletben I. találkozót “A zöldág reménysége” jegyében. Tovább […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek