A mi szakembereink is jeleskedtek

180

Neves hazai és magyarországi előadók részvételével tartották meg pénteken és szombaton a 21. Erdélyi Orvosnapokat Csíkszeredában. A Csíki Moziban elhangzott 28 előadásból 10-et Hargita megyei fiatal orvosok tartottak.

Fotó: László F. Róbert

A Hargita Megyei Orvosi Kol­légium és az Erdélyi Mú­zeum-Egyesület (EME) Orvos- és Gyógyszertudományi Szak­osz­tályának rendezvényét a magyar tudomány napjához kapcsolódóan tartották meg. A szakmai fórum fővédnökei a magyar kormány képviseletében dr. Mészáros János egészségügyért és Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Borboly Csaba, Har­gita Megye Tanácsának elnöke volt.
A konferencia megnyitóján Bíró László, az orvosi kollégium elnöke elmondta, nagy kihívás számukra az orvosnapok megszervezése, hiszen viszonylag új csapat foglalkozik vele. Ugyanakkor az Erdélyi Orvosnapok mind a kollégium, mind a Hargita megyei orvostársadalom számára az egyik legfontosabb esemény minden évben.
– Nemcsak a szakmai fejlődés szempontjából kiváló ez az alkalom, hanem arra is lehetőséget teremt, hogy az orvosok megismerkedjenek egymással, tapasztalatot cseréljenek. Úgy érzem, tényleg jó orvosi közösség van Hargita megyében, ez a betegek visszajelzéseiből is látszik – mondta köszöntőbeszédében az orvosi kollégium elnöke.
Prof. dr. Polyvás György, a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyi Stratégiai és Tervezési Főosztályának vezetője – aki a magyar egészségügy értékalapú egészségpolitikájának stratégiai irányairól tartott a későbbiekben előadást – tolmácsolta Balog Zoltán miniszter üdvözletét. A maga részéről pedig elmondta, hogy nagy érdeklődéssel várja az előadásokat, mert érdekes, több ágazatot is magában foglaló, bizonyítékokon alapuló tudományos kutatásokat mutatnak be az előadók. Zonda Erika, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház adminisztratív tanácsának elnöke Borboly Csaba üzenetét olvasta fel. A megyei tanács elnöke szerint a csíkszeredai kórház regionális jelentőségű intézmény lett, amelyet még inkább erősít a tény, hogy a közeljövőben 50 új orvos érkezik Csíkszeredába. Ígéretet tett arra, hogy a megyei tanács részéről mindent megtesznek azért, hogy Bukarestben is érvényesítsék a kórház érdekeit. Szabó Béla, az EME Orvos- és Gyógyszertudományi Szakosztályának elnöke szerint az orvosnapok megfelelő alkalom arra, hogy megmutassák, Erdélyben is van magyar tudományos élet. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a 28 előadásból 10-et fiatal Hargita megyei orvosok tartottak, amely azt bizonyítja, hogy a városi, illetve megyei kórházakban is lehet igényes tudományos munkát végezni.
Az orvoskonferencia programjában nemcsak tudományos előadások szerepeltek. Péntek este fellépett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, amelyet követően borkóstolón vettek részt az érdeklődők. Szombat este pedig ellátogattak a csíkszentsimoni sörgyárba.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.