A madarasi medvetámadással betelt a pohár

27

Újra emberre támadt a medve a hétvégén, ezúttal két csík­madarasi legeltető pásztor útját keresztezte a nagyvad. A pásztorokat jelenleg is kórházban ápolják, sérüléseik nem életve­szélyesek. Ezzel hétre nőtt a medvetámadások idei áldozatai­nak száma Hargita megyében. Az embereket érintő medvetámadások miatt a helyi elöljárók azonnali kilövést sürgetnek.

A kezét megmarcangolta, de így is olcsón megúszta a pásztor. Fájó találkozás

A medve a juhokból lakmározott volna szombaton a Csíkmadarastól 8 kilométerre található legelőn. A pásztorok ezt szerették volna megakadályozni, amikor rájuk támadt a medve, és több testrészükön is megharapta őket. A pásztorok a juhászkutyáiknak köszönhetik, hogy ennyivel megúszták, hiszen azok űzték el a nagyragadozót.

Stabil az állapotuk
A két pásztort a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, ahol dr. Adrian Dobrică mellkassebész látta el őket. Az orvos az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az egyik férfit a fején, a jobb combján, a jobb csípőjén, az alkarján és a nemiszervén sebesítette meg, míg a másik férfit a kezén harapta meg a medve. Mindkettejük állapota stabil, de azt a pásztort, aki több sérülést szenvedett, továbbra is megfigyelés alatt tartják a kórház sebészeti osztályán.
Jánó Zsolt vadászegyesületi elnök elmondása szerint feltehetően ugyanaz a medve sebesítette meg a két juhászt, amely néhány héttel ezelőtt a csíkdánfalvi közbirtokosság juhait őrző pásztort támadta meg.

Sürgősen kell cselekedni
Mint ismeretes, múlt héten, szerdán Bukarestben tüntettek Hargi­ta, Kovászna, Brassó és Maros megye polgármesterei, közbirtokossági elnökei, valamint a gazdák, hogy mihamarabb visszaállítsák az emberre és állatra egyaránt támadó medvék kilövési kvótáját. Az első hírek szerint Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter 175 medve kilövését hagyta jóvá augusztus 15-től, de mint később kiderült, az erre vonatkozó miniszteri rendeletben csupán 140 egyed szerepel. Hargita megyében Borboly Csaba szerint 50-et kellene kilőni.
A bukaresti tüntetést követő három emberi sérülés után Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Mihai Tudose miniszterelnökhöz fordult levélben, amelyben a közigazgatásban történő döntési folyamatok átláthatóságára vonatkozó 52-es törvény módosítását kéri.
– A kormánynak sürgősen döntést kell hoznia, hiszen emberi életekről van szó. Kérni fogom a kormánytól, hogy módosítsák az 52-es törvényt, lehetővé téve, hogy azon rendeletek esetében, amelyek az emberi élet biztonságára vonatkoznak – mint az általunk kért beavatkozási kvóta is – ne kelljen megvárni az előírt 30 napot, mert további sérülések történhetnek, ahogyan az be is következett – nyilatkozta Borboly.
A Madarason történt támadásról, illetve a medveproblémával kapcsolatosan Bíró László polgármester is kifejtette véleményét, amelyet a megyei tanács sajtószolgálata közölt.
– A medveprobléma az egész régió kiemelt nehézsége, ezért a polgármesterek, a vadásztársaságok és közbirtokosságok összefogására van szükség. Utóbbinak jelentős mértékű területek adminisztrálásában van szerepe. A legdühítőbb, hogy helyi szinten nem vagyunk képesek megoldani a problémákat, nincs erre törvényes keretünk, hanem Bukarestbe kell utazzunk rendeletet kérni. Véleményem szerint eszközöket kellene a rendelkezésünkre bocsássanak, hogy a problémáinkat képesek legyünk a térség és a megye szintjén megoldani. Továbbá el kell dönteni, melyek azok a területek, ahol legeltetünk, ahol etetjük a vadakat, és hol gazdálkodunk, összhangot teremtve ezek között – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, az emberek korábban is együtt tudtak élni a vadakkal, és nem kellett Bukarestbe utazzanak. Mint mondta, reméli, nem fentről generált problémával állnak szemben.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.