A minták hitelességére figyeltek

Kizárólag magánkezdeményezésből indult, mégis nagy sikernek örvend Gyimesbükkben az idei virágvasárnapon másodszor meg­szervezett Tojásíróverseny és kiállítás. A tavalyi száz résztvevőt meghaladó létszámmal ellentétben, idén csak negyvenen neveztek be, de értékesebb munkákkal – állítják a szervezők.

Feltétel volt a hagyományos gyimesi minták alkalmazása Fotó: Márk Boglárka

A rendezvény témája kifejezetten a gyimesi hímes tojások voltak, de bárki benevezhetett a versenybe, ha az autentikus gyimesi mintákat festette a tojásokra. Minden versenyző öt-öt tojást mutathatott be, amelyeket többek között a cifra kantár, a töltött rózsa, az ördögtérgye, a cserelapi vagy a veszett utas elnevezésű minták díszítenek. De a tegnap nemcsak a versenyről szólt, hanem a tanulásról is, ugyanis bárki elsajátíthatta a mintákat a jelen lévő helyiektől.
Pál Péter vállalkozó, az esemény megálmodója és szervezője azt mondta lapunknak, hogy a verseny ötlete elsősorban azért született meg, mert a globalizálódó világunkban egyre inkább elveszítjük a gyökereinket, így a tojásírás is veszélybe kerülhet. Mint mondta, Gyimesbükkben szerencsére még elevenen él a hagyomány, így a verseny megszervezése jó alkalmat ad arra, hogy ezt megmutathassák a világnak.
A versenyt zsűriző Kakas Zoltán sepsiszentgyörgyi néprajzi gyűjtő elmondása szerint a tavalyi több mint száz résztvevő után idén azért neveztek be csak negyvenen, mert feltételként szabták meg a hagyományos gyimesi minták alkalmazását, amelyekből öt különbözőt kellett megfesteniük. Emiatt is érezték sokan úgy, hogy nem elég ügyes tojásírók a megmérettetéshez. A néprajzkutató meglátása szerint ennek a versenynek a helyi közösség számára is nagy haszna van, hiszen így azokban is felkelti az érdeklődést a tojásírás iránt, akik eddig nem szenteltek figyelmet neki. Azok számára is értékké válhat, akiknek nincs kézügyessége, azonban ők megkérhetik a szomszédot, a rokont, az ismerőst, hogy készítsen nekik igazi gyimesi hímes tojást húsvétra.
A látogatók által legszebbnek ítélt tojásokat Antal Etelka festette, második helyezett Sorodok Viorica, harmadik Antal Teréz. Kakas Zoltán legjobbnak járó szakmai díját Tankó Fitu Julianna kapta, második helyezett Antal Teréz, a harmadik pedig Antal Erzsébet.

Márk Boglárka