A mi bőrünkre is megy!

Azért fontos, hogy mi, székelyföldi magyarok részt vegyünk a magyarországi országgyűlési választáson, mert ez nemzeti választás – jelentette ki tegnapi csíkszeredai sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke. A területi szervezet szerepet vállal a regisztráció megszervezésében.

Borboly Csaba ismerteti a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókat Fotó: László F. Csaba

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatón ismertette tegnap Borboly Csaba, a szervezet elnöke a magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációval kapcsolatos tudnivalókat. A politikus az újrahonosítással járó kötelezettségekre hívta fel a figyelmet, és kiemelte azt a tényt, hogy a magyar állam folyamatosan támogatja az erdélyi magyarságot, ennél fogva a mi bőrünkre is megy mindaz, ami Magyarországon zajlik.
– Nemzeti elkötelezettségű magyar parlamentre és kormányra van szükségünk, amely egyenlő félként kezeli a határon túli magyarságot is, mint ahogy azt a jelenlegi kormányzat teszi – hangsúlyozta Borboly Csaba, hozzáfűzve: – Fontos, hogy a szavazáson való részvétellel visszajelzést adjunk az anyaországi kormányzat irányunkban tanúsított lépéseire és terveire.
Példaként a Sapientia egyetem csíkszeredai karának bővítési munkálatait, a kászonújfalusi Sóskútfürdő rendbetételét emelte ki.
Az elnök elmondta, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete szerepet vállal a regisztráció megszervezésében, a szavazati jogukkal élni akaró állampolgárok információkkal való ellátásában. A tájékoztató kampányba való bekapcsolódást azzal indokolta, hogy a korábbi választások alkalmával is sok szavazólap a konzulátuson maradt, nem mentek érte az igénylők, továbbá sok hibásan kitöltött azonosító nyilatkozat és rosszul összecsomagolt szavazat volt. Ezért azt tanácsolják a szavazni kívánó állampolgároknak, hogy haza, azaz állandó lakcímükre kérjék a szavazólapot, ne a főkonzulátusra.
Az országos kampány elkezdése óta segítenek a területi szervezet munkatársai a regisztrációban. Az elkövetkező időszakban önkéntesek keresik meg telefonon a szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárokat, és tájékoztatják a regisztráció fontosságáról, közlik a fontosabb információkat. Szeptember folyamán a helyi szervezetek munkatársai, önkéntesei személyesen is felkeresik a Csíki-medence lakóit, és aki igényli, annak segítenek a regisztrációban. Ebben a munkában számítanak az egyházak és a sajtó támogatására is. Mint mondták, jó az együttműködés Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával.
Végezetül Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy az akció eredményeként a csíki térségben nagy számban fognak részt venni a választásokon a magyar állampolgárok.
Az Eurotrans Alapítvány az RMDSZ-szel partnerségben július második felében indította tájékoztató jellegű regisztrációs kampányát a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokra. A kampány célja a szavazáshoz szükséges tudnivalók ismertetése. Erre a célra létrehoztak egy online felületet, amelyen minden információt megtalálnak az érdeklődők: www.regisztracio.ro.
Elhangzott az is, hogy az erdélyi magyarok az előző választásokhoz hasonlóan levélben szavazhatnak. Az a magyar állampolgár szavazhat, aki előzőleg regisztrált, azaz szerepel a választási névjegyzékben. Érvényes regisztrációval rendelkezik az, aki az elmúlt években részt vett magyarországi választásokon, és nem változtak személyi adatai. Aki már regisztrált, nem kell újra regisztrálnia, de ha közben adataiban változás történt, azt be kell jelentenie.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a Minority Safepack polgári kezdeményezést támogató aláírásgyűjtésében is szerepet vállal az RMDSZ Csíki Területi Szervezete. A szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs koherens európai uniós jogrendszer az őshonos kisebbségek identitásának védelmére, ugyanakkor számos jó példa létezik arra, hogy többség és kisebbség konszenzusos alapon rendezte ezt a kérdést.
– Annak elérésében, hogy a gyulafehérvári nyilatkozatban a kisebbségi közösségekre vonatkozó ígéretek száz százalékban teljesüljenek, segíthet egy EU-s irányelv – hangsúlyozta a területi elnök.
A kezdeményezéshez egymillió aláírásra van szükség, ezt jövő év áprilisáig kell összegyűjteni. Az RMDSZ év végéig szeretné elérni a kitűzött célt, a jogaink.eu honlapon az online aláírásgyűjtés már elindult, a papíron történő aláírásgyűjtés szeptemberben indul.

Keresztes Bea