A média hatása: kihívás szülőnek, gyereknek

15

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hatodik alkalommal szervezett közös konferenciát. A tegnapi előadásokat hazai és magyarországi, társadalomtudományokban elismert kutatók, valamint az egyetem diákjai tartották. Az internet az iskolában és a családban témakörhöz kapcsolódó rendezvény címe A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra volt.

Hazai és magyarországi kutatók és diákok adtak elő Fotó: László F. Csaba

Folyamatosan változik az internethasználat tájképe. Az eszközökhöz és hálózatokhoz való hozzáférés egyre kevésbé vagy pedig egyáltalán nem termel digitális szakadékot. Életvitelünk egyre több területét kell összekapcsolnunk az internet alapú alkalmazásokkal – ezek az alapgondolatok hívták életre a konferenciát. Az előadások témái között az online álhírek felismerése, a népszerűség, a médiahasználat a pályaválasztás szolgálatában, a kommunikáció a digitális eszközök segítségével, a vidéken élő szülők internethasználata, valamint a gyűlöletbeszéd az interneten voltak.
A konferencia megnyitóján köszöntőbeszédet mondott dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, aki a technológia általunk is a mindennapokban tapasztalt és életünket befolyásoló hatásairól beszélt. Példának hozta fel a nagymamát, aki a legegyszerűbb módon megtanulta használni a Skype-ot, hogy az Angliában élő unokájával beszélhessen, de az eldugott falusi iskolák diákjairól is beszélt, akik a technikának köszönhetően külföldi ösztöndíjakat nyernek, és sikeres karriert építenek fel az információs technológia világában.
– Megtapasztaltuk, hogy az itteni emberek életét is nagyban befolyásolja a média. Öröm számunkra, hogy az internet segítségével elkészítik a házi feladatukat, de szomorúak vagyunk, mert egyre nagyobb a szakadék a gyermek és szülő között. Kevésbé játszanak együtt a családtagok, a gyermekek elvonulnak az okostelefonjukkal, mi pedig nem kérhetjük fél év múltán számon tőlük, hogy miért nem bíznak bennünk – vázolta a sajtónak a modern technológia által előidézett dilemmákat a gyermekmentő szolgálat elnöke.
Lázár Ede, a Sapientia dékánja közgazdász szemmel közelítette meg a témát, mint mondta, egyik kedvenc kutatási területe az internet hatása a gazdaságra. Hozzátette, egyes közgazdászok szerint a negyedik ipari forradalom idejét éljük, megvannak a sajátosságai, amelyek megkülönböztetik az előző korszakoktól. Az eszközök segítségével, illetve magukkal a gépekkel is képesek vagyunk kommunikálni, és a negyedik ipari forradalom sajátossága, hogy lehetővé válik az egyéni igények kielégítése a tömegtermelés révén. Lehetőség és veszély is rejlik ebben, hiszen rengeteg olyan példával találkozunk, amikor visszaélnek ezekkel – jelentette ki a dékán.
A konferencián többek között olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen irányba tart az iskoláskorú fiatalok IKT-eszközhasználata, és mire kell ebből figyelnie szülőnek, pedagógusnak, melyek ebben a helyzetben az ő értelmezéseik, magatartásaik. De azt is vizsgálták, hogy milyen kapcsolatokat alakítanak ki a két generáció szereplői között az IKT-eszközök révén formálódó új tanításai és tanulási helyzetek, melyek az átmeneti helyzet eredményesnek mutatkozó megoldásai iskolai vagy családi környezetben, illetve, hogy miként készülhetnek fel pedagógusok és szülők az IKT-eszközök és tartalmak további iskolai térnyerésére.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.