A lakóknak is akarniuk kell

32

Megbeszélésre hívja a lakástulajdonosi társulások képvi­selőit Gyergyó­szentmiklós pol­gármestere. Az önkormányzat szeretné újból benyújtani a tömb­házak hőszigetelésére vo­natkozó pályázatokat, ezzel kap­csolatosan egyeztetne az érin­tettekkel.

Hosszú ideje várják a felújítást. Szándékból is több kell

Gyergyószentmiklós önkormányzata 29 tömbház szigetelésére szeretne támogatást nyerni, a szükséges pályázatokat be is nyújtották a Központi Fejlesztési Régióhoz, viszont több más településéhez hasonlóan, a dokumentációt elutasították. Arra hivatkoztak, hogy sok lakó törvénytelenül épített be erkélyeket, ezek ügyét pedig rendezni kell a felújítás előtt.
Nagy Zoltán polgármester elmondta: most újra kiírták a pályázatot, Gyergyószentmiklós számára pedig jó hír, hogy tulajdonképpen ugyanabban a formában letehető, mint korábban, hiszen kedvezően változtak a feltételek. Míg korábban az volt az elvárás, hogy a pályázat benyújtásáig az érintett lakók vállalják az „építményük” törvényesítését vagy azok lebontását, most a városvezetőnek kell nyilatkozatot tennie arról, hogy ez megtörténik a felújítás befejezéséig. Ezt szeretné megbeszélni a lakástulajdonosi társulások képviselőivel a polgármester, ennek jegyében holnap délután megbeszélésre várja őket 16 órára a városháza tárgyalójába.
A tervek alapján a 29 tömbház energiahatékonyságának növelése közel 32 millió lejbe kerülne, és a lakóknak a költségek 25 százalékát kellene fedezniük, míg a jogi személyeknek a teljes költséget. Továbbra is feltétel maradt az, hogy egy adott lépcsőház lakói kétharmadának beleegyezését kell adja, hogy az önkormányzat benyújthassa a pályázatot. A városvezető azt mondta, pontszámok szerint jól fog állni Gyergyószentmiklós, viszont ahhoz, hogy sikeres lehessen a pályázat, fontos, hogy minél hamarabb benyújtsák. Már szeptemberben szeretnének erre sort keríteni, holott a határidő egyébként február vége.
– A lakóknak csupán annyi a dolguk, hogy akarják a felújítást – fogalmazott Nagy, és megjegyezte, ha sikerül a terveket kivitelezni, a szóban forgó tömbházak felújításával jelentősen javítanák a városképet, valamint a lakások állapotán is sokat segítenének.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.