A község főtere lesz a Reformáció Emlékparkja

A Reformáció 500. évfordulójának állít emléket és közösségi térként is szolgál majd a Felsőboldogfalva központjában, a református templom körül kialakított Reformáció Emlékpark. A felújított községközpont ékességét október 28-án avatják.

Készül a község ékességének szánt park. Emlékállítás Fotó: Radu Moldovan

Munkagépek zajától hangos Felsőboldogfalva központja, ahol a helybéli General Trans cég hozzálátott a község református templomát körülvevő terület rendezéséhez: gőzerővel dolgoznak a környéken egyedülállónak számító Reformáció Emlékpark kialakításán.
– Az emlékpark ötlete januárban született, de ezt megelőzte a helybélieknek az a régi vágya, hogy legyen a falunak egy szép parkja, ahol meg lehet pihenni, el lehet beszélgetni. Mivel az önkormányzatnak saját, erre alkalmas területe nem volt, egyházközségünk felajánlotta a tulajdonában levő, a műemlék templom körüli fél hektáros területet. A park szakrális hely is lesz, hiszen az 500. éves reformációnak állítunk itt emléket, ugyanakkor közösségi térként is szolgálja a lakosokat – vázolta az elképzelést az ötletgazda, Radu Moldovan a helyi református közösség lelkésze, hozzátéve, hogy a terv megvalósítását többen is felvállalták, elsősorban az egyházközség presbitériuma, de ugyanúgy az Erdélyi Református Egyházkerület, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye, a helyi közbirtokosság, a helyi és a megyei önkormányzat is.
A több százezer lejre rúgó költségeket az Erdélyi Református Egyházkerület és Felsőboldogfalva Önkormányzata finanszírozza.
– A projekt kapóra jött a helyi önkormányzatnak, hiszen a park kialakításával egy időben a központ korszerűsítésén is dolgozunk. Nem minden készül el az idén, de ha befejeződik a felújítás, akkor végre lesz egy rég áhított, szép, az értékes templomunkat a falun áthaladóknak teljes szépségében megmutató főterünk – fűzte hozzá Borbély István alpolgármester, aki kertészmérnökként a park zöldövezetének kialakításában vállalt szerepet.
Mint mondta, nagy öröm számára, hogy a gyepesítésnél, a faültetésben is latba vetheti szaktudását.
– A már meglévő őshonos fák megmaradnak, de becsempészünk majd pár, úgymond divatosabb dísznövényt is a parkba, például platánt – osztotta meg elképzelését.
Az emlékpark látványtervét a székelyudvarhelyi Várday Zsolt műépítész, a 4ZetArchitects cég vezetője készítette. Az eredeti elképzelést módosítani kellett ugyan, de Radu Moldovan szerint a jóváhagyott terv is mutatós: az árnyas fák alatt vezető sétányok mentén kényelmes padokat helyeznek el, és három, a reformációhoz kötődő erdélyi fejedelem szobra is helyet kap a téren. Az avatón már állni fog a Bocskai Istvánt ábrázoló, kőbe vésett féldombormű, jövőre pedig elkészül az I. Rákóczi Györgyöt mintázó mű és Bethlen Gábor bronzba öntött egész alakos szobra is – mindhárom alkotója Zavacki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrászművész.
A szobrokon kívül más, a reformáció értékeit – anyanyelvűség, bibliafordítások, a három szolgálat – szimbolizáló képzőművészeti alkotások is díszítik majd az impozánsan és igényesen kialakított parkot, amely minden kétséget kizáróan Felsőboldogfalva ékessége lesz.
– Ha az időjárás nem szól közbe, akkor Isten segedelmével október 28-án, az egyházmegyei nap keretében felavatjuk a Reformáció Emlékparkot. Másnap, 29-én pedig csatlakozunk az egyházkerületi csemeteültetési akcióhoz és elültetjük az öt platánfát– foglalta össze Radu Moldovan lelkész a terveket.
Felsőboldogfalván nemcsak a templom körüli tér szépül meg, hiszen az Emlékpark kialakításával egy időben zajlik a községközpont felújítása is. Amint Sándor József polgármester és Borbély István alpolgármester elmondta: a cél az, hogy néhány éven belül korszerű, tágas és szemrevaló főtere legyen a községnek, olyan, amelyben kedve telik a helyi közösségnek, és ahol szívesen állnak meg nézelődni, az évszázados református templomot megcsodálni, a Reformáció Emlékparkban megpihenni a messziről érkezők.

Lázár Emese