A közösségért dolgozókat méltatták

28

Dísztanácsülést tartottak tegnap Gyergyószentmiklóson. A város ünnepe alkalmából Díszpolgári címet és Pro Urbe díjakat adtak át, valamint pedagógusok, egészségügyben dolgozók, művészek munkáját méltatták.

Bocsárdi László rendezőnek díszpolgári címet adtak át. Elismerés Fotó: Nagy Levente

Ünnepélyes keretek között tartották meg idén is a dísztanácsülést a Szent Miklós Napok alkalmából azzal a céllal, hogy köszönetet mondjanak mindazoknak, akik tesznek a közösségért.
Nagy Zoltán polgármester beszédében arról szólt, hogy idén több évforduló tette jelentőssé Gyergyószentmiklós napjait, és lehetőséget adott a felismerésre, hogy olyan értékek birtokában van a város, amelyeket lakói sokszor hajlamosak elfelejteni. Történelmi visszatekintőben beszélt arról, hogy miképpen vált várossá Gyergyószentmiklós, hogyan fejlődött, majd a háborúk nehéz időszakai hogyan viselték meg a közösséget. Szó esett az iparosításról, a művelődési élet fellendüléséről, valamint a rendszerváltás hozta változásról is. Mindezek felelevenítését fontosnak tartotta a városjog megszerzésének 110 éves évfordulóján.
– Úgy érzem, a történelmi tényeket összességében vizsgálva szemlesütés nélkül elmondhatjuk: van amit ünnepelnünk! Dicső múlt áll a hátunk mögött, és abban bízva, hogy a szentmiklósi ember generációról generációra ugyanaz marad, bizalomteljes jövőt látunk magunk előtt – fogalmazott a városvezető.
Hangsúlyozta, Szent Miklós püspök ünnepén minden gyergyószentmiklósinak rá kellene ébrednie, hogy ő is a jóságos püspök tanítványa, s hinnie kellene a jóban.
Idén díszpolgári címet adományoztak Bocsárdi Lászlónak, aki a Figura Stúdió Színház egyik alapítója, vezetője is volt 1984-től, majd az amatőr színjátszó csoport intézményesítését is ő kérte 1990-ben. A vegyészmérnöknek tanult, marosvásárhelyi születésű rendező sajátos formanyelvével, előadásai frissességével hívta fel magára a figyelmet. Bocsárdi László 1994-ben távozott Gyergyószentmiklósról, a sepsiszentgyörgyi színházhoz szerződött.
Pro Urbe kitüntetés adtak Antal Józsefnek, a Hóvirág Néptáncegyüttes alapítójának, valamint post mortem Miklós András kereskedőnek és Bálint Ákos tanítónak, népművelőnek, akik, mint elhangzott, munkásságukkal tanúbizonyságot tettek a város és a közösség identitásának megőrzése mellett.
Idén is adtak át pedagógusi életműdíjakat, valamint nyugdíjazott egészségügyi dolgozókat is méltattak. Karancsi Sándor-díjat adományoztak Portik Sándor festőművésznek.
Akárcsak az előző években, ezúttal is díjazták a jubiláló intézményeket: fennállásának 125 éves évfordulóján elismerésben részesítették az Ipartestület Férfikarát, a 120 éves Erdélyi Kárpát Egyesületet, a 90 éves Kolping Családot, a 80 éves Kós Károly Iskolát, a 40 éves Dancurás Hegyimentő Egyesületet és több más 20., illetve 15. születésnapját ünneplő szervezetet.
Szentmiklósi lelkületű testvér címet adományozott Gyergyó­szentmiklós felvidéki testvérvárosának, Somorjának.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.