A korai fejlesztési szolgáltatásokat javítanák

48

A gyermekek korai fejlesztésének fontosságát, a hároméves korig nyújtott megelőző szolgáltatások javításának szükségességét és országos korai intervenciós hálózat kialakítását szorgalmazta a Prosperitas Vitae Egyesület azon a korai intervencióról szóló kerekasztal-beszélgetésen, amelyet november 10-én Csíkszeredában a civil, a szakmai és a politikai szféra részvételével szerveztek.

Nem közismert, hogy mekkora lehetőségeket rejt magában. Kéréssel fordulnak a miniszterelnökhöz és a kormányhoz

Sógor Enikő, a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke, a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ igazgatója felvezető beszédében a 0–3 éves korú gyermekeket célzó oktatási, egészségügyi és szociális szolgáltatások hiányára hívta fel a figyelmet. A pszichomotoros fejlődés korai eltéréseinek felismerését és komplex kezelését jelenleg alig 5–10 civil szervezet vállalja fel Romániában – ismertette az országos helyzetet.

Románia ebben is le van maradva
Rávilágított arra is, hogy a korai fejlesztés Romániában hiányterület, az országban nem közismert az, hogy mekkora lehetőségeket rejt ez az életszakasz a korán jelentkező problémák korrigálására és a későbbi fejlődés, a felnőttkori egészség és sikeresség megalapozásában. A korán felismert súlyos, de az enyhébb zavarok esetében is nagyságrendekkel több esély van a gyermekek és családjaik életminőségén és életesélyein javítani, mint 5–6 éves korban. A korai intervenció a bármilyen okból hátrányos helyzetű, de egészséges gyermekek esetében is sikeres megoldást nyújthat a felzárkózásuk érdekében.
Az angolszász országok és Norvégia példáját hozta fel, ahol évtizedek óta prioritás a korai évek fejlődésének nyomon követése és támogatása. Sógor Enikő összefogásra kérte a részt vevő szülőket, szakembereket, megyei intézményvezetőket és a jelen levő politikusokat.
– Közismertté kell tennünk a problémát annak érdekében, hogy változzon a helyzet, és rá kell vennünk a kormányt arra, hogy országos korai fejlesztő szolgáltatási rendszert hozzon létre – hangsúlyozta.

Hallatják a hangjukat
A résztvevők kérést is aláírtak, amelyet eljuttatnak a miniszterelnökhöz és a kormányhoz. Ugyanakkor az európai parlamenti képviselőkhöz is kérést címeztek, annak érdekében, hogy az Európai Parlament segítségével is nyomást gyakorolhassanak a kormány szociálpolitikájára.
A tanácskozáson jelen volt Korodi Attila és Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, illetve Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést.
A folyamat érdekében további kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek más megyeszékhelyeken is, továbbá decemberben munkacsoportot alakítanak a helyi szolgáltatási rendszer javítása érdekében, jövő márciusban pedig megszervezik a már bejelentett helyi konferenciát. Emellett egy másik, nemzetközi jellegű konferenciát is terveznek, amelyre majd az Európai Parlamentben kerül sor.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.