A könyvtár mint tartalomszolgáltató

81

A könyvtár mint tartalomszolgáltató címmel szervez kétnapos szakmai-tudományos konferenciát ma és holnap Parajdon a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendezvényen számba veszik a könyvtárak jelenlegi szerepének, feladatainak átalakulását, a könyvtári tartalomszolgáltatás új lehetőségeit a digitális társadalom korában.

Parajdon tartja ma és holnap 12. vándorgyűlését a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A VIII. Székelyföld Napok programjainak sorába illesztett szakmai találkozó alkalmával tudományos előadások is elhangzanak A könyvtár mint tartalomszolgáltató témájú konferencián.
A szervezők szerint a szakmai találkozó fő célkitűzései közé tartozik a hazai magyar könyvtárak szerepének vizsgálata, a kulturális és közösségi digitális tartalmak szolgáltatása, széles körű elérhetővé tétele terén; az aktuális szakmai fejlődési irányok, a hazai tapasztalatok és társadalmi elvárások összefüggésében.
A vándorgyűlés ezúttal is lehetőséget nyújt a hazai könyvtári szakma képviselői számára a tapasztalatok, eredmények, jó gyakorlatok megosztására, az ismerkedésre, együttlétre, valamint kerekasztal-beszélgetésekre, az egyesület szervezeti kérdéseinek megbeszélésére is.
A konferenciára mintegy 60 résztvevőt várnak a szervezők, a hazai magyar könyvtári szakma képviselőit, közkönyvtárak, iskolai és egyetemi könyvtárak munkatársait, meghívott előadókat, magyarországi könyvtárak képviselőit.
A Parajd Hotel konferenciatermében zajló előadássorozat mai első előadója Villám Judit, a Magyar Parlamenti Gyűjtemény szakreferense, aki az Online Magyar Parlamenti Gyűjtemény témában értekezik; „Könyvtár, ami összeköt” a címe Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár könyvtárvezető helyettese előadásának címe; majd Pancza János, a szegedi Monguz Kft. nemzetközi igazgatója Qulto – korszerű megoldások könyvtárak számára című előadása zárja a nap eseményeit. Holnap délelőtt a Marosvásárhelyen élő Fülöp Géza nyugalmazott vegyész-informatikus a digitális kultúráról beszél; Róth András Lajos, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának könyvtárosa egy épülő adatbázisról számol be Nyomdász-/kiadói jelvények a Haáz Rezső Múzeum Tudományos könyvtárának állományából című előadásában; Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtáros előadásának címe Erdélyi iskolai könyvtárosok a változások éveiben; a kistelepülési könyvtárakat támogató Hargita megyei program tanulságait Bedő Melinda, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár osztályvezetője és Póra Magdolna, a Gyimesfelsőloki Községi Könyvtár könyvtárosa foglalja össze; délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai, Hollanda Andrea, az olvasószolgálat vezetője és Nagy Zsófia könyvtáros a kisiskolásoknak szánt E’mesevár – hárompróbás mesenépszerűsítő programot ismertetik; és projektbemutatót tart Lázok Klára, a marosvásárhelyi Teleki – Bolyai Könyvtár osztályvezetője Gyerekek a könyvtárban? címmel.
Az elhangzottakat kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a résztvevők.
A Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, valamint a szegedi Monguz Kft. által támogatott konferencia alkalmat nyújt a szakmai ismeretek átadása mellett az ismerkedésre, a közös gondok megbeszélésére, no meg a környék idegenforgalmi nevezetességeinek megismerésére is.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.