A Kalász negyed felújítása: április végére véglegesítenék a terveket

40

Az észrevételezési időszakban közölt visszajelzések alapján folyamatban van a csíkszeredai Kalász negyed átfogó felújítása tervének véglegesítése. Szőke Domokos alpolgármester szerint amennyiben ez április végéig zárulna, és a kivitelezési közbeszerzési eljárás sem húzódna el, idén elkezdődhet a munkálat.

A csíkszeredai Kalász negyed a város központja felől. Újraszabják Fotó: László F. Csaba

Rövid időn belül beérik a Kalász negyed átfogó felújításának terve: a megvalósíthatósági tanulmányba foglalt előzetes terveket megvitatták a lakókkal, a helyszíni terepszemlék során további visszajelzéseket kaptak – mondta Szőke Domokos alpolgármester. Ezek figyelembe vételével folyamatban van a tervezés.
– Szeretnénk, ha április végére sikerülne véglegesíteni a terveket. Ezt követően kiírhatjuk a kivitelezésről szóló közbeszerzési eljárást, és ha ez nem húzódik el, akkor idén elkezdhetjük a munkálatokat – vélekedik Szőke Domokos.
A megvalósíthatósági tanulmány tervei szerint áfával együtt közel 9,3 millió lejbe kerül a Kalász negyed felújítása. Az előzetes terv szerint a 62 ezer négyzetméterből 11 ezer nem igényel semmiféle beavatkozást, a maradék 51 ezernek pedig több mint egyharmada – 18 ezer négyzetméter – zöldterület lesz. Megújul a közvilágítás is, a lépcsők mentén korláttal ellátott, akadálymentesített rámpa szolgálja a mozgássérülteket, babakocsit tolókat. 4650 négyzetméteren játszótereket terveztek, ugyanakkor bekerített sportpálya és egy 80 négyzetméteres „kutyapark” is helyet kap a megvalósíthatósági tanulmányban. 493 parkolót jegyez az előzetes terv és 267 új fát is ültetnének. Az eddigi egy helyett két autóbusz-megálló könnyítené a tömegközlekedést használók mindennapjait. Természetesen valamennyi szám változhat a végleges tervekben.
Szőke Domokostól megtudtuk: hasonló átfogó felújítás a következő években azokon a helyszíneken várható, amelyek megjelennek már az idei beruházási listán. Idén már elkülönítettek 115 ezer lejt négy helyszín felújításának megvalósíthatósági tanulmányára. A következőkben megújul a Gál Sándor tér, a városi buszmegálló mögötti Mihail Sadoveanu utca 33. szám udvara – négyemeletes tömbházakkal övezett belső udvar –, és a kettőnél jóval nagyobb léptékű Tudor negyedi Pacsirta sétány, valamint a központi Octavian Goga sétány. Ahogy korábban a Fűzfa lakótelep vagy a Gyermek sétány esetében láthattuk, a felsoroltaknál is utak és járdák aszfaltozását, parkolóhelyek és zöldövezetek kialakítását, a közvilágítás, az utcabútorzat korszerűsítését is magában foglalná a felújítás.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.