A kaláka erejében hisznek

65

Gyergyóalfaluban tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa szombaton – a napirendi pontokról a múlt hét végén átadott helyi tűzoltóközpontban döntöttek, a tanácsülést pedig a községhez tartozó Borzonton fejezték be, ahol ezzel egy időben gazdanapot is tartottak. Az ülésen többek között pénzleosztásokról, valamint beruházási kérdésekben döntöttek. Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta: a közös munka erejéből fakadóan fontosak a kihelyezett ülések.

Kihelyezett ülésen a megyei testület. Közös munka Fotó: Kertész László
Kihelyezett ülésen a megyei testület. Közös munka Fotó: Kertész László

A helyszínválasztással kapcsolatban Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere úgy fogalmazott köszöntőbeszédében, láttatni kívánták, hogy a megyei önkormányzat támogatása nem veszett kárba, igényességgel újították fel az önkéntes tűzoltók épületét. A településvezető a további fejlesztési tervekre is kitért mondandójában, hangsúlyozva a területrendezést, a járdák építését, valamint a borzonti kultúrotthon rendbetételének szükségszerűségét.

Nem támogatják az adósságra utazó önkormányzatokat
A testület véglegesítette azt a pénzleosztást, amelyet a tartozások törlesztésére kérelmeztek a polgármesterek: a kormány ezzel a céllal 714 000 lejt bocsátott a megye rendelkezésére, a polgármesterek részéről azonban több mint 8 millió lejre érkezett igénylés. Elvi döntést hoztak arról, hogy ebbe a keretbe nem fér bele a szentegyházi tűzoltószertár felújítási munkálatainak támogatása, de keresik ennek lehetőségét. Elhangzott, a továbbiakban nem támogatják az adósságra utazó hivatalokat, azaz nem fizetnek ki olyan adósságot, amelyről a polgármester nem tudja igazolni, hogy a munkálat elvégzésének pillanatában megvolt rá a fedezet.
A gyergyói jégkorong támogatására kiírt 67 000 lejes tagdíjat – Bende Sándor tanácsos, képviselőjelölt javaslatára – 310 000 lejre emelték, a Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület képviselőjének pedig Dávid Lajost, Máréfalva volt polgármesterét választották, aki felszólalva azt mondta: bízik az eredményes munkában, és legjobb lehetőségei szerint igyekszik koordinálni a szervezetet.

Kalákában jobb az eredmény
Csák László a megyei regionális repülőtér lehetőségeiről tartott kiselőadást, a különféléket pedig a közigazgatási szempontból Alfaluhoz tartozó Borzonton beszélték meg a testület tagjai. A borzonti kultúrotthon felújításának kérdésében arról biztosították a helyieket, továbbra is támogatják a munkálatokat.
– Láthatjuk, hogy együtt több az erő, közös felelősségünk, hogy rendbe tegyük a kultúrotthont: a helybéliek, a helyi, valamint a megyei tanács. Ez a kaláka, ezért tartom fontosnak a kihelyezett üléseket – mondta Borboly Csaba megyeelnök, dr. Verestóy Attila szenátor pedig megjegyezte: jó irányt mutat Hargita Megye Tanácsa.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.