A közösségépítés a cél

105

Mozgalmasan telt a hétvége Alcsíkon, hiszen a falunapok keretében Csíkkozmás adott helyet a nagy népszerűségnek örvendő fúvóstalálkozónak, valamint idén szervezték meg először a SzappanyDerbyt is, amely kirobbanó sikert aratott a helyiek körében.

Különböző egyenruhát viselő fúvószenészek látványa keltette fel a figyelmet tegnap Kozmáson, ahol javában zajlottak a tizenhetedik falunapok, amelynek programjaival az egész közösséget igyekeztek megszólítani a szervezők. Szántó László, Csíkkozmás polgármestere elmondta, hogy az idei falunapok fő célja a közösségépítés volt, éppen ezért minden korosztályra gondoltak a szervezők.
– Gyermekfoglalkozásokat tartottunk arcfestéssel és kézműves-programokkal, emellett kulturális eseményeink is voltak, és bevetettük a SzappanyDerbyt, amely nem várt sikert aratott – ecsetelte, majd hozzátette, hogy a programokkal a helyiek emlékezetét is igyekeztek felfrissíteni, hiszen helyismereti vetélkedőben is megmérettették magukat a lakosok.
Emellett Kozmás jelenét és múltját lehetett megtekinteni egy kiállításon, a mulatni vágyókat utcabál és gitárest várta.
A polgármester szerint a fúvóstalálkozóra 250 résztvevő érkezett nyolc helységből: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csík­szentsimon, Tusnád, Csík­bánkfalva, Csík­szent­györgy és Csík­kozmás is felvonultatta fúvósait.
– Vándorkupa-szerűen szervezik minden évben a találkozót – közölte Szántó László, hozzátéve, hogy a találkozó mellett a SzappanyDerby vonzotta a legtöbb érdeklődőt.
A kuriózumnak számító programon 9 csapat vett részt saját készítésű járművel, amelyekben kötelező módón kellett viselni bukósisakot is.
– Nem történt sérülés a verseny alatt, amelynek során lejtőn kellett leereszkedniük a csapatoknak a szalmabálákkal körberakott útszakaszon – mondta a polgármester, és kiemelte, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel minden bizonnyal jövőben is lesz derbi Kozmáson.
A falunapokat a Patent és a No Sugar zenekarok koncertje zárta.
A háromnapos programot helyi vállalkozók, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, a helyi közbirtokosság, az önkormányzati képviselők támogatása tette lehetővé.

[box type=”shadow” ]Csíkszenttamási falunapok

„Amit a faluért teszünk, azt a gyermekeinkért és a jövőért tesszük” – mottóra épültek a csíkszenttamási falunapok, amelyek színes programokkal várták az érdeklődőket. A Szent Anna-napokat immár tizenegyedik alkalommal szervezték meg Felcsíkon, ahol a sport és a kultúra kedvelői egyaránt találhattak érdekes programokat. Futballbajnokság mellett hokitoborzás is volt Szenttamáson, de kiállítások és előadások is szerepeltek a programok között. „Igyekeztünk mindenkit megszólítani. Az utcabálon körülbelül 300-an vettek részt, és tegnap fellépett a 60 tagú csíkdánfalvi fúvószenekar is” – mondta Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere, hozzátéve, hogy ez a szám a végső összesítésig csak növekedni fog. A polgármester a falunapok mottójában megfogalmazta a fiatalság támogatásának fontosságát és a közösségépítés alapvető szükségességét is. Végül megjegyezte, hogy pályázatokból és támogatók segítségével jöttek létre az idei falunapok. A háromnapos programot a Balkan Fanatik koncertje zárta. [/box]

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.