A hagyományok jegyében Gereben: komolyan és szórakozva

18

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Gereben nép­tánc­csoportja immár hetedik éve szervezett tábort Zete­vár­al­ján a nyári vakáció utolsó napjaiban. Ezen alkalmakkor ki­ér­tékelik a nyári élményeket, s még egyszer átismételik a tanultakat. Így történt ez a múlt pénteken zárult táborban is.

Laczkó György, a gimnázium igazgatója diákkorában lelkes táncházba járó volt Kolozsváron, a 80-as évek derekán.
– Akkor a táncházmozgalom hivatalosan nem is létezett, betiltották, de azért itt-ott, a külvárosban, bérelt lakásokban kiválóan működött. Talán még nagyobb élmény volt, mint manapság, hiszen a ragaszkodással kockázat is járt: ezek az alkalmak ürügyet szolgáltattak a hatóságoknak a kekeckedésre. Amikor a gimnáziumba kerültem tanítani, megalapítottam a Gerebent, még 1991-ben, úgyhogy az együttes immár elmúlt 25 éves. Ezt meg is ünnepeltünk tavaly – részletezte az igazgató.
A Gereben nem számít turnézó együttesnek. Teljesítenek ugyan meghívásokat, kül- és belföldön sokfelé eljutottak az évek során, de a legjelentősebb megmozdulásuk mindig a karácsonyi előadás, amikor különböző székelyföldi tájegységek táncaiból állítják össze műsorukat. Idén Kalotaszegen is jártak, egy csoport pedig Vajdaszentiványon sajátított el ottani táncrendet. A repertoár ily módon kiegészült.


Alsósok, általános és középiskolások egyaránt ropják az együttesben, úgyhogy jól látható a biztos utánpótlás. Mintegy 120-an fordultak meg a táborban a négy nap alatt. Remekül szórakoztak, de a táborozás egyúttal edzés is volt – mondta Boros Béla táncmester –, hiszen csak fegyelmezetten lehet gyakorolni.
Négyévenként kicserélődik a „nagyok” teljes mezőnye. Életre szóló és életet meghatározó élményeket és tudást visznek innen magukkal. A néptánc, a népi kultúra sokakat befolyásol a pályaválasztásban is, többen pedig később is folytatják a táncot valamilyen más együttesben.
A péntek este roppant fontos volt, hiszen a záró táncelőadásra eljöttek a szülők és a barátok is. Egyfajta gála volt, amikor először viselték a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázaton nyert új vajdaszentiványi női viseletet. Az estet táncház zárta.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.