A Harvíz vagy az Urbana felé kacsintgatnak

77

A székelyudvarhelyi víz- és szennyvíz-szolgáltatás problematikus ügyének mihamarabbi, a hosszú távú fejlesztések lehetőségét is figyelembe vevő rendezését sürgeti, és lehetséges megoldásokat is javasol az önkormányzat RMDSZ-frakciója. Meglátásuk szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a város tulajdonában levő Urbana Rt.-re bíznák a szolgáltatást, de a Harvíz Rt. térségi szolgáltatóval is szívesen tárgyalnának.

Derzsi László (balra), Benedek Árpád Csaba (jobbra). Szerintük a város lenne a legjobb tulajdonos Fotó: Lázár Emese

Az önkormányzat szövetségi frakcióját képviselő Benedek Árpád Csaba és Derzsi László tanácsos tegnap sajtótájékoztatón fejtette ki a székelyudvarhelyi víz- és csatornaszolgáltatás még mindig problematikus kérdéskörével kapcsolatos álláspontot, illetve ismertette a jelenlegi helyzet rendezésére vonatkozó, általuk javasolt alternatívákat.

A jelenlegi szerződés törvénytelen
Benedek Árpád Csaba az előzményeket vázolta. Elmondta, az ügy egy éve került terítékre, amikor megjelent az a kormányrendelet, amelynek értelmében a közszolgáltatásokat tilos alvállalkozásba kiadni. Ennek értelmében fel kellett bontani az udvarhelyi közművek, az Urbana Rt. és a vízszolgáltató Aqua Nova Kft. közötti szerződést.
– Az aktuális vízszolgáltatási szerződés illegális, ugyanis jelen pillanatban Székelyudvarhely város és az Urbana Rt. által 1998-ban aláírt koncessziós szerződés érvényes, valamint az ehhez kapcsolódó alvállalkozói szerződés az Urbana Rt. és az Aqua Nova Kft. között. A szerződésfelbontás kérdése először idén tavasszal került az önkormányzat asztalára. Júniusban az RMDSZ-frakció javaslatára az önkormányzat megrendelt egy jogi, műszaki és pénzügyi auditot az Aqua Nova-szerződések, illetve a vállalt kötelezettségek teljesítésének kivizsgálására – közölte Benedek.
Derzsi László azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy a 42 oldalas audit elkészült, és a dokumentáció több, jogilag kérdéses helyzetre, többek között a 2006-ban az Urbana Rt. és az Aqua Nova Kft. közötti megkérdőjelezhető szerződésre is felhívta a figyelmet. Ugyanakkor nem pontosítja azt a kártérítési összeget, amit szerződésbontás esetén a városnak kellene kifizetnie az Aqua Novának, így nagy valószínűséggel újabb vizsgálatra van szükség ennek megállapítására.

Mindenképpen fel kell bontani
– Expressz állapot van, egy biztos: a szerződést fel kell bontani. A városvezetés a közbeszerzési eljárás kiírását szorgalmazza, magáncégnek adná oda a jogot, de ezt a megoldást nem támogatjuk, mert véleményünk, hogy ez veszélyes, akár hazárdjáték is tud lenni. A jelenlegi törvénykezés ugyanis eléggé megköti az önkormányzat kezét, és nem engedi meg, hogy az önkormányzat biztosítsa, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkező, komoly vállalkozás nyerje meg a licitet – magyarázta Derzsi. Hozzátette: két másik alternatíva is van, ami a fentieknél jobb lehetőséget kínál.
– Felbontjuk a vízszolgáltatási szerződéseket, és tárgyalásokat kezd a városvezetés a Harvíz Rt.-vel, valamint az azt tulajdonló önkormányzati társulással, amelynek során egy, a városnak is előnyös alku alapján belépünk a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásba. Ennek előnye, hogy több millió eurós fejlesztéseket tud a város megvalósítani a Harvíz Rt.-n keresztül lehívott uniós támogatásokból, akár az elkövetkező 2-3 évben. A másik járható út, hogy a szerződésbontás után a szolgáltatást közvetlenül a város tulajdonában lévő Urbana Rt.-nek delegáljuk. Ennek előnye, hogy teljes mértékben a város tulajdonában marad a szolgáltatás, és a későbbiekben a városvezetésnek nagyobb mozgástere lesz bármilyen fejlesztés eszközlésében– sorolta és indokolta meg a lehetőségeket az önkormányzati képviselő.

A saját lenne a legoptimálisabb
Felhívta a figyelmet arra: a víz- és csatornaszolgáltatás szempontjából a legoptimálisabb az lenne, ha visszakerülne a város tulajdonába, így az elkövetkező években lenne lehetőség arra, hogy pályázati forrásokból jelentős mértékű felújításokat végezzenek a jelen pillanatban elavult vízvezeték-rendszeren.
– A debreceni önkormányzat tulajdonában levő Aqua Nova képviselője többször is kijelentette, hogy saját tőkéből további fejlesztésekre nem költenek Udvarhelyen. Ilyen körülmények között vagy a városi költségvetést terheljük meg a javításokkal és fejlesztésekkel, vagy pedig EU-s forrásokra pályázunk, akárcsak Csíkszereda vagy Szentegyháza. Egy dolog biztos: a város költségvetéséből nagy volumenű beruházásra nem lesz lehetőség a közeljövőben, csak eseti javításokra lesz pénz. Éppen ezért nem tartjuk célszerűnek, hogy ismét magánvállalatnak adja át az önkormányzat a vízszolgáltatás jogát – fejtette ki az RMDSZ-frakció álláspontját Derzsi.
Mindkét tanácsos hangsúlyozta: a tét nagy, hiszen az udvarhelyi vízszolgáltatás jövőjéről van szó, ezért a városvezetésnek felelős, a lakosok érdekeit, a jövőbeli fejlesztéseket is szem előtt tartó megoldást kell találnia. A lehető legjobb megoldás kidolgozásában és kivitelezésében a RMDSZ-frakció tagjai, ahogy a korábbi hónapokban is, partnerei lesznek a városvezetésnek – hangzott el a tájékoztatón.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.