A gyümölcsösökben is óvatosabban a medvével

43

A nagyvadak is fokozottabban készülnek a télre, így a beérő gyümölcsök vonzereje miatt könnyebben találkozhatnak élelem után kutató medvével a gyümölcsöskertek tulajdonosai – hívja fel a kertbarátok figyelmét Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. A megyéből idén eddig 103 vadkárt regisztráltak, ami kevesebb a tavalyinál.

Vadles Felcsíkon, a jenőfalvi határrészben. Óvják a termést, ahogy tudják Fotó: Domján Levente
Vadles Felcsíkon, a jenőfalvi határrészben. Óvják a termést, ahogy tudják Fotó: Domján Levente

Százháromnál jár eddig a Hargita megyéből idén hivatalosan bejelentett és do­kumentált vadkárok száma: a káresetek 75 százalékát a medvék követték el, a többiért a szarvasok, farkasok, vaddisznók okolhatók – tájékoztatta tegnap lapunkat Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
– Az utóbbi két hétben Udvarhely, Keresztúr vidékén mintha megugrott volna a vadkárok száma. Beért a gabona, illetve immár a gyümölcsösöket is jobban kezdték nyirbálni a vadak. Legutóbb Székelykeresztúr környékén tört össze az érett gyümölcs miatt szilvafákat a medve – jegyezte meg a szakigazgató.
Domokos László úgy véli, a lakott területektől távolabb, félreesőbb gyümölcsöskertekben nem árt, ha a gazdák résen vannak: a mostani, nyár végi, ősz eleji időszakban ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a fák között élelmet kereső vadakkal találkoznak.
– A medvék is készülnek a télre. Ilyenkor táplálékigényesebbek, felgyorsulnak a folyamatok. De egyelőre még 103 bejelentett vadkárnál tartunk, ami időarányosan kevesebb a tavalyinál. De ősz végéig még sok minden történhet – fűzte hozzá a szakember.
A medvetámadások kivédésére egyébként Domokos László az óvatosságon és a barna bundások által gyakrabban látogatott helyek elkerülésén túl a vadász szaküzletekben kapható medvesprayt ajánlja. A vadállatot elriasztó, nem engedélyköteles könnyfakasztó készítménynek adott esetben a természetbarátok vagy a gombagyűjtögető erdőjárók is nagy hasznát vehetik – véli a környezetvédelmi ügynökség vezetője.
– Meg kell tanulnunk együtt élni a medvével. Ám ha lehetőség van rá, akkor jobb elkerülni – nyomatékosította Domokos.
Ami a korábbi esztendőkben keletkezett vadkárok kártérítési kifizetését illeti, a szakember információi szerint Hargita megyéből csupán néhány gazda vár még a pénzére: valamennyi esetben a 2015-ben keletkezett vadkárok anyagi ellentételezéséről van szó. Arról, hogy a vadak által tönkretett vagy megdézsmált vetéseken, gyümölcsösökön, méheseken és haszonállatokon keresztül a helyi gazdálkodókat milyen értékű károk érték, az ügynökségnek nincs összesítése. Domokos László elmondta, konkrét kárösszegzést legutóbb csak a 2014-es esztendőre készítettek: abban az esztendőben a megyében regisztrált vadkárok értéke 50 ezer euróra rúgott.

[box type=”shadow” ]Kárjelentés Kápolnásfaluból

Kápolnásfalusi gazda állatát ölte meg a medve keddről szerdára virradó éjszaka. Közel hozzá egy juhtartó gazda állományát is megdézsmálta. Már ez a harmadik alkalom ezen a nyáron. A Máréfalvához közeli legelőn képtelenség megvédeni az állatokat a medve ellen – írta lapunk Facebook-oldalára károsult olvasónk, Elekes Pál.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.