A gyermekek fogékonyak

42

E hónap végén zárul a Föld napján, májusban indult EcoAti­tu­dine elnevezésű országos környezeti nevelés program, és a felhívásra válaszoló tíz Har­gita megyei település iskoláiban összességében jók a tapasztalatok. Isán Magda, a Har­gita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Társulásának (ADI SIMD Harghita) ügyvezető igazgatója szerint a gyermekek lelkesednek a kezdeményezés iránt.

Hulladék mellett felelősségtudatot is gyűjtenek. Hasznosítás Fotó: László Róbert / archív

Amint arról már korábban beszámoltunk, az EcoAtitudine kampányt a Hulladékgazdálkodási Társulások Országos Szervezete kezdeményezte, és a megyei társulások bonyolítják le. A fordított irányú nevelés modelljére alapuló – vagyis a gyermekek „tanítják” a szülőket, nagyszülőket –, környezettudatossági kampány magáért beszélő eredménye, hogy Hargita megyében a programban részt vesző tíz település közül hétben három hónap alatt összegyűjtötték az átlagosan évente újrahasznosított hulladékmennyiség 65 százalékát. Balánbánya, Gyergyóholló, Korond, Csíkkozmás, Orosz­hegy, Gyimesfelsőlok, Ok­lánd, Ká­szon­altíz, Gyergyóremete és Új­székély október 31-ig még versenyezhet az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésével, ezt követően derül ki, hogyan teljesítettek, és milyen eszközökkel díjazzák a legjobbakat.
– Több olyan település is részt vesz a programban, ahol egynél több iskola is csatlakozott a kampányhoz. Szeretnénk, ha megváltozna a mentalitás, és a környezetkímélés mindennapos jelenséggé válna – közölte Isán Magda, hozzátéve, hogy a gyermekek részéről fogékonyságot tapasztalnak, a felnőttek viszont passzívabbak.
Emellett keresik a megye legzöldebb települését is, ahol a szerves hulladék nem a szemétlerakóban végzi. Isán Magda ügyvezető elmondta, hogy a komposztálás folyamata nélkülözhetetlen a környezetkímélés szempontjából, ezért a társulás pályázatot hirdetett meg, amelyre december 7-ig jelentkezhetnek. A kiírás magánszemélyeknek, civil szervezeteknek, intézményeknek és önkormányzatoknak egyaránt elérhető, és a részvétel előfeltétele a komposztálás, a termőföld dúsítása.
– Nem most találjuk fel a spanyolviaszt, nagyszüleink előszeretettel alkalmazták ezt a ma már nem népszerű módszert, amelynek használata elengedhetetlen a természetesen lebomló hulladékok hasznosításában – vázolta Isán Magda.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.