A gazdák motiválása a legfőbb

60

Október második hétvégéjén több településen is a káposztáé lesz a főszerep: vásárok és fesztiválok révén népszerűsítik a hagyományos termelés visszavezetését és próbálják segíteni a gazdákat. Csíkcsicsóban, Csíkszépvízen és Gyergyószárhegyen is káposztás eseményre készülnek.

Folt hátán folt, tű benne sosem volt. Káposztavágás Szépvízen Fotó: archív

Az előttünk álló hétvégén három településen is káposztafesztivált, káposztavásárt szerveznek.
Csíkszépvízen egynapos rendezvénnyel készülnek: a X. Káposztavágásra holnap várják az érdeklődőket. A nádi káposztaszüret már a reggeli órákban megkezdődik.
Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere elmondta, hogy az eddigi évekhez képest nem lesz változás a programban, mert elsősorban a hagyományőrzésre fókuszálnak, így az újításokat nem tartják szükségesnek. Hozzátette, hogy a káposztavásárt az idősek elbeszélése alapján szervezik meg, és törekednek a vásári hangulat méltó megidézésére.
– Ez az esemény egyfajta hálaadás az év terméséért, és egyben az év lezárását is jelzi. Ugyanakkor a gazdáknak is szeretnénk teret biztosítani az értékesítésre – közölte a polgármester. Főzőverseny is lesz, a megmérettetésre 20 csapat jelentkezett.
Csíkcsicsóban háromnapos káposztafesztivált szerveznek, amelynek a célja többnyire ugyancsak a korábbi termelési szokások népszerűsítése, valamint a gazdák motiválása az értékesítésre. Péter Lukács, Csicsó polgármestere közölte, hogy a káposztatermelés feldolgozási formáit is népszerűsíteni szeretnék, és a továbbiakban rendszeressé tennék a programot.
– Ez a hetedik ilyen jellegű esemény Csicsóban. A korábbi években rendszertelenül szerveztük, de a tervek szerint mostantól minden évben lesz káposztafesztivál – mondta a polgármester. Csík­csicsóban is lesz főzőverseny és káposztavágás, továbbá fellép a Csíki Játékszín is, bemutatva a Tisztelt Ház című előadását.
A két település fesztiválja részben fedi egymást. Az egybeesésről Ferencz Tibor nem kívánt nyilatkozni, Lukács Péter ugyanakkor kifejtette: megbeszélték az egybeesést és igyekeztek úgy alakítani a programot, hogy az ne váljon egyik rendezvény kárára sem.
Gyergyószárhegy sem marad ki a sorból, hiszen ott már a XI. Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált szervezik. A ma kezdődő és holnap záruló rendezvényt a gazdák ünnepeként tartják számon. Danguly Ervintől, Szárhegy polgármesterétől megtudtuk, hogy egész napos elfoglaltságot biztosítanak majd a programon, amely leginkább a családokat hivatott megszólítani.
– Mivel sok hasonló program zajlik ezen a hétvégén, szeretném kiemelni, hogy most van a legnagyobb káposztakínálat Gyergyószárhegyen, így ajánlott inkább ide ellátogatni – mondta nevetve a polgármester, és kiemelte, hogy a „mini néptánctalálkozón” a gyergyói táncot és népzenét is népszerűsítik. A vásári hangulat ezen a rendezvényen is előtérbe kerül, hiszen lehetőség lesz alkudozásra, üzletkötésre. Káposztás programhoz híven Gyergyóban is lesz főzőverseny, de kiállítás is, ahol Fodor István Székelyföld madártávlatból című tárlatát lehet megtekinteni.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.