A fellegekbe vágyakozva

Az idők során mindig akadtak olyanok, akik – kihasználva a naivitást és a tájékozatlanságot – mások átveréséből igyekeztek hasznot húzni. Nem tudom, ma már mennyire aktuális, de jól emlékszem, hogy gyermekkoromban folyamatosan csörgött a nagyszüleimnél a telefon, egy-egy kedves hang pedig különböző termékbemutatókra hívta őket, ahol mindenféle csodaeszközt ajánlottak, kezdve a szuperszonikus habverőtől, el egészen az edényig, amely szinte saját magát elmossa főzés után. Nem véletlenül főként az időseket szólították meg, hisz – bedőlve a reklámszövegeknek – elmentek, jó drágán megvettek egy-egy akármit, majd a hazatérést követően rájöttek, hogy az semmivel nem ér többet, mint az évek óta a szekrény alján lévő ugyanolyan tárgy, eszköz.
Mindegy, most nem a termékbemutatókról kívánok szót ejteni, a fenti példák csupán bevezetésként szolgáltak egy sokkal aktuálisabb átveréshez.
Egyre furcsábbnak tűnt, hogy tegnapelőtt reggel – miközben a Facebookon görgettem lefelé – folyamatosan a #Köszönöm WizzAir! felirat jött szembe. Oké… Megosztotta egy ismerősöm… kettő, három, tizenhárom… Itt pedig már igencsak gyanús volt a dolog, mert legutóbb akkor láttam ilyet, amikor a közösségi oldal alapítója, Mark Zuckerberg pénzt adott azoknak, akik megosztottak egy képet. Dehogy adott…!
A mostani őrületet az a hír váltotta ki, hogy a WizzAir légitársaságnál 332 jegy van szabadon, és egy kérdőív kitöltésével esélyünk nyílik két ingyenes jegyet nyerni. Mindehhez először meg kellett osztani a hamis honlapot azzal a szöveggel, hogy: #Köszönöm WizzAir! Jegyet persze az égvilágon senki nem nyert, rengeteg személyes adat viszont – közöttük bankkártya-információk – az adathalászok kezére került.
Hivatalos Facebook-oldalán szinte azonnal reagált a légitársaság, mondván, megteszik a szükséges lépéseket az említett oldal, oldalak ellen. A bukaresti kiberbiztonsági eseménykezelő központ (CERT) információi szerint országos szinten több ezren megosztották a szóban forgó honlapot az említett szöveggel, a tegnap pedig bejelentették, hogy a nemzetközi összefogásnak köszönhetően sikerült blokkolni a hamis weboldalt. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy már a Blue Air légitársasággal kapcsolatban is elindult egy hasonló hamis kampány, úgyhogy mindenképp érdemes odafigyelni.
Igazából engem nem az lepett meg, hogy felütötte a fejét egy ilyen átverés, mivel a közösségi oldalakon szinte mindennaposak az ilyesmik. Nem is azon néztem nagyot, hogy ilyen sokan a felhők fölé vágynak, mert hát ugye ott mindig süt a nap, azt pedig ki ne szeretné? A legfőbb dolog, amin meresztettem a szemem, hogy olyan ismerőseim dőltek be ennek az egésznek, akikről nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen megteszik.
Ha már utazni akarunk, akkor talán ajánlatosabb megspórolni a pénzt a repülőjegyre, és kizárólag a különböző társaságok, cégek hivatalos honlapján közölt információknak hinni. Nekem az egyik nagy álmom, hogy majd egyszer eljutok Liverpoolba focimeccsre. És egy kattintással bizonyára ez sosem fog sikerülni.

Kertész László