A felcsíkiak nem voltak jelen

32

Főként háromszékiek gyűltek össze a Márk család hatodik, ezúttal Kommandóra szervezett találkozóján, ugyanakkor Székelyudvarhelyről és Csíkszeredából is ellátogatott néhány család a szombati összejövetelre. A felcsíki Márkokat továbbra sem sikerült bevonni.

Az első öt, évente szervezett családi találkozót követően a kezdeményezők úgy döntöttek, kétévente szervezik meg a Márk családok „vándortalálkozóját”. A hatodik kiadást a Kovásznához közeli Kommandóra szervezték, ahol szombaton a Kocsis család vendéglátását élvezhette a közel 90 családtag – nem véletlenül, hiszen a panziótulajdonos is Márk-leszármazott.
A családi találkozót megnyitó áhítaton Nagy István Zoltán református lelkész a keresztény egyházak egyetlen közös Istenének imádatáról és a felebaráti szeretetről beszélt – amelynek alapgondolatát „nyilván” Márk evangéliumából választotta –, majd a panzióban kulturális műsor következett helytörténeti és táncos bemutatóval.
A főszervező Ambrus-Márk Emese Zsuzsa

nna az utóbbi évek kutatási eredményeit is ismertette. Mint elmondta: ezek alapján feltételezhető, hogy a Márk vezetéknevűek itáliai gyökerekkel rendelkeznek – hasonlóan a Márkusokhoz, Márkókhoz, Markókhoz –, és a Magyar Királyság területén először a mai Heves megyében telepedhettek le. Innen juthattak el a Székelyföldre, ahol az egerpataki „bölcsőjükben” indult el a székely identitás felvétele. A Márkok többsége ma is Háromszéken él, de nagy számban találkozhatunk velük Felcsíkon is, elsősorban Csíkszenttamáson. A főszervezőtől megtudtuk: a felcsíki ágat még nem sikerült megszólítaniuk, a Hargita megyében élő Márk családok szorosabb bevonása a következő évek feladata.
Kommandón egyébként a 6 éves csíkszeredai Márk-Csucsi Bence volt a legfiatalabb, és a 77 esztendős barátosi (Háromszék) Márk Erzsébet volt a legidősebb résztvevő. 2019-ben Sepsiszentgyörgyön találkoznak a Márk vezetéknevűek.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.