A fejlesztés az egyesület célja – Játékok a bölcsődének

Fejlesztő játékokkal, didaktikai eszközökkel gazdagodott a Gyergyószentmiklósi Városi Bölcsőde. A Kismanók Egyesülete Hargita Megye Tanácsának támogatásával vásárolta a gyerekek érdeklődését felkeltő színes újdonságokat.

Fotó: Nagy Levente

Tegnap a gyer­gyó­szent­mikló­si bölcsődében a megszokottól eltérő nap volt, új játékok érkeztek, amelyeket minden gyerek azonnal ki akart próbálni. Baricz Katalin igazgató elmondta, a bölcsőde fejlesztése érdekében létrehozott Kismanók Egyesülete pályázott sikeresen Hargita Megye Tanácsának kiírásán, s nyert 3500 lejt különböző didaktikai eszközök, játékok vásárlására. A bölcsőde függ a mindenkori városi költségvetéstől, az önkormányzat által biztosított pénz nagy részét az intézmény fenntartására, az alkalmazottak fizetésére fordítják, így új eszközök vásárlására, fejlesztésre nagyon kevés jut. Éppen ezért hozták létre 2015-ben a Kismanók Egyesületet, a bölcsőde mellett működő civil szervezetként, célja annak segítése pályázatok és egyéb tevékenységek által.
– Egyesületünk alapvető célja hozzájárulni a 3 hónap és 3 év közötti gyerekek szocializációjához, fizikai és szellemi fejlődéséhez, illetve a bölcsőde kínálatának javításához, bővítéséhez, az ide járók esztétikai és művészeti neveléséhez – fogalmazott az intézményvezető.
Hozzátette, a bölcsődének vannak ugyan játékai, viszont nem elegendő számban és minőségben, most pedig sikerült a piacon levő legjobb minőségű didaktikai eszközöket beszerezni, melyeket sajátosan az ilyen korú gyerekeknek fejlesztettek ki, megfelelnek minden biztonsági előírásnak. Lépegetők, kúpok, pálcák, tapintható, egyensúlyozólemezek, különböző gyűrűk, labdák, gumijátékok kerültek elő a dobozokból. A szakemberek szerint segítségükkel fejleszteni tudják a gyerekek egyensúlyérzékét, motorikus készségeit, ritmusérzékét, erősíthetik önbizalmukat, bátorságukat.
Az igazgató hangsúlyozta, a bölcsődés időszak az érzékszervi-mozgásos-értelmi fejlődés terén kiemelkedő fontossággal bír és a későbbi tanulási képességek alakulására is befolyással van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő foglalkozásokat tudjanak biztosítani a gyerekeknek. Megjegyezte, a bölcsődében sokféle tevékenység zajlik, azonban mindig elsősorban a játék a cél, s annak következménye majd a fejlődés.
– A bölcsőde eszköztárának, infrastruktúrájának fejlesztése érdekében további projektekben szándékozunk részt venni, valamint hosszabb távon a szülők támogatására is számítunk – fogalmazott az intézményvezető.
A bölcsődében egyébként jelenleg az összes hely be van töltve, ötven gyereket gondoznak, sokan mások is szeretnék beíratni csemetéiket, várólista van, amint egy gyereket kivesznek, jöhet helyette más.

Nagy Levente