A fejlesztés az egyesület célja – Játékok a bölcsődének

115

Fejlesztő játékokkal, didaktikai eszközökkel gazdagodott a Gyergyószentmiklósi Városi Bölcsőde. A Kismanók Egyesülete Hargita Megye Tanácsának támogatásával vásárolta a gyerekek érdeklődését felkeltő színes újdonságokat.

Fotó: Nagy Levente

Tegnap a gyer­gyó­szent­mikló­si bölcsődében a megszokottól eltérő nap volt, új játékok érkeztek, amelyeket minden gyerek azonnal ki akart próbálni. Baricz Katalin igazgató elmondta, a bölcsőde fejlesztése érdekében létrehozott Kismanók Egyesülete pályázott sikeresen Hargita Megye Tanácsának kiírásán, s nyert 3500 lejt különböző didaktikai eszközök, játékok vásárlására. A bölcsőde függ a mindenkori városi költségvetéstől, az önkormányzat által biztosított pénz nagy részét az intézmény fenntartására, az alkalmazottak fizetésére fordítják, így új eszközök vásárlására, fejlesztésre nagyon kevés jut. Éppen ezért hozták létre 2015-ben a Kismanók Egyesületet, a bölcsőde mellett működő civil szervezetként, célja annak segítése pályázatok és egyéb tevékenységek által.
– Egyesületünk alapvető célja hozzájárulni a 3 hónap és 3 év közötti gyerekek szocializációjához, fizikai és szellemi fejlődéséhez, illetve a bölcsőde kínálatának javításához, bővítéséhez, az ide járók esztétikai és művészeti neveléséhez – fogalmazott az intézményvezető.
Hozzátette, a bölcsődének vannak ugyan játékai, viszont nem elegendő számban és minőségben, most pedig sikerült a piacon levő legjobb minőségű didaktikai eszközöket beszerezni, melyeket sajátosan az ilyen korú gyerekeknek fejlesztettek ki, megfelelnek minden biztonsági előírásnak. Lépegetők, kúpok, pálcák, tapintható, egyensúlyozólemezek, különböző gyűrűk, labdák, gumijátékok kerültek elő a dobozokból. A szakemberek szerint segítségükkel fejleszteni tudják a gyerekek egyensúlyérzékét, motorikus készségeit, ritmusérzékét, erősíthetik önbizalmukat, bátorságukat.
Az igazgató hangsúlyozta, a bölcsődés időszak az érzékszervi-mozgásos-értelmi fejlődés terén kiemelkedő fontossággal bír és a későbbi tanulási képességek alakulására is befolyással van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő foglalkozásokat tudjanak biztosítani a gyerekeknek. Megjegyezte, a bölcsődében sokféle tevékenység zajlik, azonban mindig elsősorban a játék a cél, s annak következménye majd a fejlődés.
– A bölcsőde eszköztárának, infrastruktúrájának fejlesztése érdekében további projektekben szándékozunk részt venni, valamint hosszabb távon a szülők támogatására is számítunk – fogalmazott az intézményvezető.
A bölcsődében egyébként jelenleg az összes hely be van töltve, ötven gyereket gondoznak, sokan mások is szeretnék beíratni csemetéiket, várólista van, amint egy gyereket kivesznek, jöhet helyette más.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.