A cél, hogy itthon maradjanak

84

Ingyen telket biztosít a borszéki önkormányzat azoknak a fiataloknak, akik házat építenének a fürdővárosban. Mik József polgármester lapunk érdeklődésére kifejtette, a programot 2008-ban kezdték el a településen, máig pedig összesen 47 igénylő jutott ingyen telekhez. A településvezető hozzátette: a cél egyértelműen az, hogy a fiatalok itthon maradjanak.

Borszék. Fiataloknak kedveznek Fotó: Borszék Facebook

Borszék már kilenc éve belevágott a programba, azóta pedig három alkalommal kaptak építkezésre szánt ingyenes telket az igénylő fiatalok – tájékoztatott Mik József polgármester, mondván, az első évben tíz, majd 2011-ben tizenegy, idén pedig további huszonhat igénylő kapja meg a fürdőváros felső részében található területet.
A településvezető rámutatott, jelen esetben több mint száz igénylés érkezett az önkormányzathoz, a kéréseket pedig már kielemezték, hamarosan pedig kiosztják a parcellákat. Mik József elmondta, a 2003/15-ös törvény értelmében az önkormányzatok 350 négyzetméternyi területet biztosíthatnak ingyenesen, házépítés céljából a fiataloknak, ez a szám Borszéken pedig 500 négyzetméter, mivel a helyi önkormányzat további 150 négyzetmétert biztosít bér ellenében.
– Az önkormányzatoknak ez nem kis teher, mivel ki kell építeni az infrastruktúrát, de megéri – fogalmazott a polgármester, rámutatva: egy ilyen parcella hozzávetőleg 10 000 euróba kerül, így bizonyosan nagy segítség a fiataloknak, hisz ha meg kellene vásárolják a területet, amellett pedig még építkezzenek, nem kis nehézséggel járna.
A programban való részvétel céljával kapcsolatban Mik József hangsúlyozta: egyértelműen az a célkitűzés, hogy a fiatalok itthon maradjanak. Mint mondta, több házba már be is költöztek a családok, a helyzet megkönnyítésének érdekében pedig az önkormányzat nem szabja meg az építkezés időtartamát, „a lényeg, hogy hozzálássanak a munkálatokhoz”. Hozzátette: aki nekifog, az nagy valószínűséggel itthon marad, ha pedig el is megy, csak azért teszi, hogy külföldi munkával keressen pénzt az építkezésre.
– Jelenleg minden pénzt a kezelőközpont befejezésére próbálunk irányítani – jegyezte meg a polgármester, de azért reményét fejezte ki a program folytatásával kapcsolatban is, mondván, vannak még területek, és bízik benne, hogy – az infrastruktúra kiépítésével – a jövőben is tudnak majd ingyenes telkeket biztosítani.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.