A bevételkiesés miatt aggódnak

70

Komoly fejtörést okoz a gyergyó­szentmiklósi városvezetésnek, hogy jelentősen csökkenhet a város jövő évi költségvetése a kormány fiskális intézkedési csomagja miatt – erről beszélt Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón. Megjegyezte, nem szeretné adóemeléssel pótolni a keletkező hiányt.

Nagy Zoltán polgármester szerint kedvezőtlen a kormány döntése Fotó: Nagy Levente

Mint ismert, több pénzügyi intézkedést jelentett be a kormány a napokban. Nagy Zoltán, Gyergyó­szentmiklós polgármestere azt mondta, 2,53 millió lej kiesést jelent a helyi költségvetés számára a kormány döntése, miszerint a jövedelmi adókulcsot 16%-ról 10%-ra csökkentik. Emellett terhet jelent az is, hogy béreket kell emelni a polgármesteri hivatalokhoz tartozó intézményekben.
– Készülünk, hogy a jövő évi költségvetést időben közvitára tudjuk bocsátani, az alárendelt intézményektől már októberben bekértük az igényeket, most van feldolgozás alatt, viszont figyelembe véve a kormány új intézkedéseit, számításaink szerint mintegy 20 százalékkal fog csökkenni a költségvetés az ideihez képest, pedig az sem volt éppen gazdagnak mondható – fogalmazott a városvezető.
Elmondta azt is, néhány napja részt vett a municípiumok országos egyesületének képviselői és a miniszterelnök közötti megbeszélésén, s akkor még úgy tűnt, belátták, mennyire negatív hatással lehetnek a helyi költségvetésekre az új intézkedések, végül mégis úgy határoztak, életbe léptetik azokat.
– Ez számunkra azt jelenti, hogy még szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. Én nem látom megoldásnak, hogy adóemeléssel pótoljuk a jövedelemkiesést, de költséghatékonyság szempontjából nagyon szigorúan fogjuk megnézni a jövő évi költségtételeket. Nem lesz egyszerű, nagyon át kell gondolja mostantól minden hivatal a működését – mondta Nagy.
A helyi tanács még nem tárgyalt arról, hogyan módosítanák a helyi adókat jövőre, nem terveztek emelést.
A polgármester elmondása szerint az ügy kapcsán folyamatos az egyeztetés a megye városainak vezetői, valamint a megyei önkormányzat között, közös álláspontot alakítanak ki, és lehetséges megoldásokat keresnek a kialakult helyzetre.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.