95 ezer gazdát vesz idén nagyító alá az APIA

51

Országos szinten 95 ezer te­rü­letalapútámogatás-igénylő parcelláját veszi idén górcső alá helyszíni vagy teledetekciós eljárásssal az APIA. A megyénkénti ellenőrzési szelvényekbe kerülő gazdák névsorát a napokban állítják össze.

Határba igyekvő gazda. Júliustól kezdi a terepellenőrzéseket az APIA

Hozzávetőleg 95 ezer területalapú támogatást igénylő gazda parcelláját ellenőrzi idén a légifelvételekre alapozott teledetekciós, valamint a helyszíni terepszemlék alapján végzett klasszikus eljárással a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – árulta el tegnap az agrointel.ro mezőgazdasági hírportálnak Adrian Pintea, az APIA vezérigazgatója. Az intézményvezető hozzátette, a 2017-es ellenőrzési szelvénybe kerülő gazdálkodók száma még nem végleges: a nagyító alá kerülő támogatásigénylőket egy bonyolult kockázatelemző folyamat alapján választják ki. Tavaly teledetekciós eljárással országos szinten közel 33 ezer négyzetkilométernyi, területalapú támogatásra jelölt mezőgazdasági parcellát vett górcső alá az APIA: azok a gazdák, akik az ellenőrzési szelvénybe esnek adott esztendőn belül, nem részesülnek támogatáselőlegben, ugyanakkor – más termelőkhöz képest – rendszerint a teljes támogatási összegeket is később kapják kézhez.
A kifizetési ügynökség megyei kirendeltségei egyelőre még nem kapták meg az adott megyén belül terepellenőrzési szelvénybe sorolt támogatásigénylők névsorát: a lista összeállítására viszont napokon belül, legkésőbb a jövő hónap elejéig sor került – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója.
Tavaly Hargita megyéből az APIA ellenőrző csapatainak – a korábbi évekhez képest kétszer akkorát – 5 ezer gazda több mint 60 ezer parcelláját kellett megvizsgálniuk, ebből mintegy 11 ezer parcellát klasszikus eljárással, a helyszínre kiszállva. A legtöbb helyszínen ellenőrizendő parcellát tavaly az APIA terepezőinek Gyergyó vidékén kellett felkeresniük: az itteni településekről mintegy 3500 földterületet jelöltek ellenőrzésre. Felcsík, Középcsík és a Gyimesek vidékén 3000 parcellát, Alcsíkon és a Kászonokban 2500 parcellát, Udvarhely vidékén 1800 parcellát, Maroshévízen 730 földterületet, míg Székelykeresztúr környékén 470 parcellát kerestek fel, fotóztak le és mértek körbe GPS készülék-ikkel a kifizetési ügynökség munkatársai.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.