258 millió euróra pályázhatnak a tanintézmények

32

A regionális fejlesztési, közigazgatási és uniós alapokért felelős minisztérium együttműködést kezdeményezett az oktatási tárcával, amelyen keresztül háromféle pályázati lehetőséget hirdetnek meg a tanintézmények számára infrastrukturális fejlesztésekre – jelentette be tegnap Liviu Pop oktatási miniszter. Az összetett projektben mintegy 258 millió eurót tesznek lehívhatóvá a Regionális Operatív Program révén (POR).

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium. Esélyt kapnak az iskolák a felzárkózásra Fotó: archív

Az oktatási miniszter tegnap a tanfelügyelőségekkel tartott távértekezleten jelentette be a hírt, az eseményen a Hargita Népe is jelen volt. Liviu Pop elmondása szerint az összegeket tanintézmények építésére, felújítására, bővítésére, felszerelésére fordíthatják a pályázók, ez érinti a bölcsődéket, óvodákat, az általános iskolákat, a középiskolákat, valamint szakiskolákat egyaránt.
Öt hónap (2018. január 4-től májusig) áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy legkevesebb 100 ezer euróra pályázzanak. Az iskola előtti oktatást biztosító intézmények összesen 110,2 millió eurót, az iskolák 111,4 millió eurót, míg a szakiskolák 36,7 millió eurót hívhatnak le jövő év elején.
A POR menedzsmentjének számításai szerint több mint 10 ezer hazai bölcsődés és óvodás, 19 ezer iskolás és 6 ezer közép-, illetve szakiskolás gyermek számára lesz kellemesebb az oktatási környezet. A fejlesztésekre az önkormányzatok, valamint az azok alárendeltségébe tartozó intézmények, tehát maguk az iskolák is pályázhatnak.
A videokonferencián jelen volt Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár is, aki az érintett megyék, köztük Hargita megye tanfelügyelőinek is üzent. Azt mondta, hogy a cikluskezdő ötödik osztályosoknak szánt tankönyvek magyar fordításának elkészítéséről már tárgyalnak, és remélik, mihamarabb meghirdetik a közbeszerzést azokra.
Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő lapunknak elmondta, sajnálatos módon a tankönyvnyomtatásnak elsősor­ban a kiadók számára kell jövedelmezőnek lennie, ezért reménykedik abban, hogy a tanügyminiszter korábban tett javaslata értelmében állami tankönyvkiadót hoznak létre, így nem lesz szükség közbeszerzések kiírására.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.