22. Minimum Party

36

Vasárnap ér véget a 22. Minimum Party alkotótábor Kászonaltíz határában, a Tiszás-patak torkolatánál. Az alkotóműhelyek működése mellett a délutánonként és esténként megtartott szakmai fórumon számos meglepetés, rendkívüli esemény színesíti a résztvevők napi programját. A természetművészeti alkotótábor Kasszandra tematikával a jövő víziójára irányul.

Táncműhely Szabó Ágnessel Fotó: Ruzsa István

Az érkezés napját követően, július 27-én bemutatkoztak az alkotótábor műhelyvezetői. A vizuális műhelyt a Budapestről érkező Daradics Árpád vezeti, aki az elektrográfia területén szerzett tapasztalatait osztja meg. A fotóműhelyben Mosberger Róbert (Mór, Magyarország) több hagyományos technikát ismertet a műhelyben résztvevőkkel, akik saját készítésű, egyszerű fényképező eszközzel, például hulladékokból vagy zsírosbödönből készült camera obscurával fedezik fel újra a fényképezés művészetét. A kísérleti filmesműhelyt Fogarasi Gergely (Budapest) vezeti, a résztvevők az alternatív végkifejletek sokaságát vizsgálják meg, a gyorstalpaló filmkészítés tíz napja alatt a jövőképeiket felhasználva képi utópiákkal, a jövő olykor szürreális, álomszerű vízióival játszanak szabadon. A zeneműhely a Kolozsvárról érkező Molnár-Fodor Edina és Váncsa Levente irányításával működik.

Árnyjáték

Szabó Ágnes budapesti butoh-táncos vezetésével a táncműhely résztvevői megpróbálják átélni és megjeleníteni azokat az érzéseket, amelyeket a hagyomány szerint Kasszandra is átélhetett. Idén az építészműhely a csíkszeredai Molnár Zsolt és Szigeti Vajk István vezetésével működik, akik a résztvevőkkel egyrészt továbbgondolják és konzerválják az előző években a tábor területén elkészült építészeti alkotásokat, másrészt egyéni kompozíciós gyakorlatokkal kísérleteznek és a dokumentálásban is fontos szerepet betöltő időszakos építészettel foglalkoznak. A tábor íróműhelye a székelyudvarhely-budapesti Murányi Sándor Olivér irányításával a szövegeket alkotó történetmesélését boncolgatja írásgyakorlatok és szövegértelmezés segítségével. Az íróműhely programja két rendkívüli eseményre is alkalmat adott: Erdélyben először a Minimum Party adott helyet a Medvenéző című kötetbemutatónak, a könyv szerzőjével, Murányi Sándor Olivérrel Lőrincz Ildikó beszélgetett. Továbbá az íróműhely és egyben a tábor tiszteletbeli meghívottja volt Bodor Ádám Kossuth-díjas író, akit az íróműhely vezetője faggatott. Idén is van filozófiaműhely a kolozsvári Telegdi-Csetri Áron Zsolt irányításával, ezúttal a gondolkodás mint utópia képezi a vizsgálat tárgyát. És végül a kézművesműhelyt a Kolozsvárról érkező Mátyás László képzőművész irányítja, akivel a résztvevők a papírmerítés technikáit gyakorolhatják, és a különféle anyagokból, illetve a helyszínen található növények díszítésével hoznak létre papírkollekciót. Ez a műhely, akár a vizuális, a zene- és a táncműhely, akárcsak a fotó- és az íróműhely résztvevői közösen hoznak létre minden este egy élőzenés, multimédiás árnyjátékot. Van a tábornak állandó egyszemélyes műhelye is, az Élboy elnevezésű kísérleti színház műhely, a Miskolcról érkező Szabó Attila örömszínháza, amely szintén minden este megmutatkozik, a tábor történéseire is reflektáló előadásainak meghívott szereplői adott esetben a tábor lakói.

Bodor Ádám a Minimum Partyn

Az alkotótábort Schneider Tibor (videó) és Ruzsa István (fotó) dokumentálják. A szakmai fórumon a műhelyvezetők mellett meghívottak tartanak vetítéssel illusztrált előadást: Chilf Mária, Szellei Lellé, Pető Hunor budapesti képzőművészek bemutatták legutóbbi munkáikat, Szokács Kinga egy olasz börtönszínházról tartott előadást, Gáspárik Attila színművész, színházigazgató a színház kiterjedéséről kezdeményezett beszélgetést, Pálfalusi Zsolt idén is sorozatban tartja rendhagyó esztétikaóráit, Viorela Ducu a transznacionális világban zajló életet boncolgatta, Andrew Pissinger saját készítésű animációit ismertette. A szakmai fórumon Bölöni Endre, kapcsolódva az idei tematikához, a kínai kultúra egyik legrégibb és legfontosabb írásos emlékéről, a Ji Csing-ről tartott előadást, Márkus Barbarossa János pedig műveiből olvasott fel.

Építészműhely Fotók: Ruzsa István

A fenti eseménydús napok folytatódnak, a tábor vasárnapig tart, a részt vevő szakmabeliek és művészetkedvelők számára igencsak jelentős találkozást és szakmai fórumot teremtve. Támogatói a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), a Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), a Bethlen Gábor Alap (Budapest), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány. Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Kazun Kulturális Egyesület, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz), Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu).

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.