15 tonna Hargita megyei búza a Magyarok kenyeréhez

17

A Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete idén először bonyolította le a 2011 óta minden évben megszervezett Magyarok kenyere programot Hargita megyében. Mivel a magyarországi betakarítási időszakhoz képest itt később kezdődött az aratás, a gyűjtés is a hagyományos augusztus 20-i ünnepélyes összeöntés után, tegnap történt meg Csíkszentdomokoson az Izsák-malomban.


A Magyarok kenyere program Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezésére 2011-ben indult, amikor 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze Magyarország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről. Az ebből őrölt lisztből sütötték a pécsi, valamint az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatták, az általuk nevelt több ezer gyermek étkeztetésének támogatására – ismertette a Magyarok kenyere történetét Gál Levente, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének részéről a program vezetője.
– A gyűjtésnek köszönhetően körülbelül 15 tonna búza gyűlt össze mintegy 200 Hargita megyei adakozónak köszönhetően. Volt közöttük olyan vállalkozás, amely 1000 kilogramm gabonát adományozott, de olyan idős asszony is, aki két és fél kilogrammal járult hozzá a gyűjtési akcióhoz. Minden adománynak ugyanakkora jelentősége van, amelyekért hálásak vagyunk – mondta az ünnepélyes összeöntés alkalmával Gál Levente.
A Hargita megyében összegyűlt búzából készülő lisztet a Lókodi Ifjúsági Alapítványnak, a csíksomlyói Csibész Alapítványnak, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, a szintén somlyói Szent István Otthonnak, valamint a Gyulafehérvári Caritasnak juttatják el.
Korinek László ötletgazda erre az alkalomra írt üzenetét is tolmácsolták az ünnepélyes összeöntésen. A Magyarok kenyere megálmodója levelében emlékeztet, hogy az indulás óta Böjte Csaba gyermekei minden évben 60 tonna búzát kaptak adományba.
„A mai nap azonban történelmi forduló, mert első ízben egyesíti e táj sok-sok helyéről érkezett gabonát. Aki adott gabonát – bármilyen kis mennyiséget is –, tagja lett annak az immár 3000 főt számláló közösségnek, amely innen Székelyföldtől Pozsonyig, vagy a felvidéki Nagykapostól a vajdasági Zentáig fogja egybe azokat a szántóvetőket, akik megértették, ha letörnek egy darabot a kenyerükből és odaadják az éhezőknek, nem lesznek ettől kevesebbek” – üzente a tegnapi csíkszentdomokosi ünnepély alkalmából Korinek László.
A Hargita megyei adománybúza összeöntésén Tánczos Barna szenátor örömét fejezte ki, hogy a fiatal gazdákat tömörítő egyesület vezényelte le a gyűjtést. Szerinte a tény, hogy sok magyarországi megyénél több búzát gyűjtöttek össze, azt bizonyítja, felnőttek a feladathoz.
A történelmi magyar egyházak képviselői ezután sorra megáldották az új kenyeret, amelyet felvágtak, és minden résztvevő kóstolót kapott belőle. A 2017-es Magyarok Kenyere program keretében amúgy a Kárpát-medencéből több mint 500 tonnányi kenyérgabona-adomány gyűlt össze.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.