125 éves a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara

67

Megalakulásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara. A város legrégebbi civil szervezete több testvérkórusát is meghívta a művelődési házban tartott eseményre, ahol közös énekléssel adtak hálát a múltért és tekintettek a jövőbe. Az ünnepi eseményen elhangzott, nemcsak puszta éneklésről, hanem 125 évnyi példamutatásról beszélünk, hisz az egymást elnyomó hangoknál mindig fontosabb volt az egymásra figyelés.

125 évnyi példamutatás. Továbbvitt érték Fotó: Kertész László

Büszkék vagyunk rá, hogy ennyi év után is létezünk, és a nehéz időszakokban is sikerült kiállnunk az idő próbáját. Kórusunkat a dal szeretete, a hagyomány tisztelete, a közösség megtartó ereje fogja össze, segíti át a nehezebb időszakokon – állt az esemény meghívójában, a résztvevők pedig meg is tapasztalhatták ezt a közösségi erőt, hisz az ünnepelt dalárda mellett számos vendégkórus jelen volt a rendezvényen: a Siófoki Férfi Dalkör, a Délvidékről érkezett Csókai Rákóczi Férfikar, a Marosszéki Harmónia Dalcsoport, a Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet, a Borzsovai Férfikórus, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda, valamint további két gyergyószentmiklósi kórus, a Domokos Pál Péter Dalkör Női Kara és a Szent Miklós Kamaraegyüttes járult hozzá énekével az ünnepi hangulat megteremtéséhez.
A műsort megelőzően a kórusok megemlékezést tartottak az elhunyt karnagyok sírjainál, majd a Szent Miklós-templomban kapott áldást követően vonultak ünnepélyesen a művelődési házba. Ott elhangzott, hogy az Ipartestület Férfikarának zászlaját 1924-ben szentelték újra, a Tompa Mihály:
A madár, fiaihoz című verséből vett „Fiaim, csak énekeljetek!” idézetet pedig azóta is mottójának, hitvallásának tartja a dalárda. A verset egyébként Gál Dorottya szavalta el.
Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán köszöntőjében azt mondta, a férfikar által megalakult az éneklés különleges műfaja Gyergyószentmiklóson, hisz a dalolás által az ember Isten alkotta hangszerré válik.
– Az egyéni helyett a közös utat választották: nem a ma divatos szólókarrierbe kezdtek, hanem felismerték, együtt szebben szólnak – fejtette ki a városvezető, majd hozzátette: az ünnepelt férfikar elöljárója a közösségnek, mondván, sok nehézséggel jár egy ilyen csapatot egyben tartani.
Nagy Zoltán mindemellett hangsúlyozta: a férfidalárda megmutatta, hogyan lehet az egyéni teljesítményt is megélve alkotni, adni a közösségnek.
Az Ipartestületi Dalegylet 1892-ben alakult – a huszonnyolc tagú férfikórus Kricsa Péter vezetésével működött, majd 1923-ban Bálint Ákos karnagy vette át a dalárdát, aki aztán nem kevesebb mint ötven évig vezényelte azt. 1974-től, egészen 2007-ig Ambrus Éva zenetanár látta el a karnagyi feladatokat, ez idő alatt – főként 1990 után – számos külföldi testvérkapcsolatot kialakítottak. A férfidalárda jelenlegi karvezetője, Molnár Katalin tíz éve vezényli rendületlenül a kórust, amely jelenleg huszonhat tagot számlál, idősebbeket és fiatalokat egyaránt.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.